Hrvatski radio

Radio Osijek

Maturanti s poplavljenih područja počinju polagati državnu maturu

09.06.2014.

12:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispite državne mature u školama u Slavonskom Brodu i Županji danas počinje polagati 250 učenika kojima je zbog poplave pomaknut rok. Led probijaju izbornim predmetima: psihologijom i etikom.

Kažu, nije bilo lako volontirati i učiti. Ispitni koordinatori škola u Županji i Slavonskom Brodu neprestano su bili u kontaktu s Nacionalnim centrom i činili sve da pomognu maturantima.  "Oni će stići sve rokove za upis u visoka učilišta", istaknula je načelnica Odjela za organizaciju i provedbu ispita državne mature Višnja Francetić.

Polaganje državne mature odgođeno je za učenike devet srednjih škola s područja zahvaćenih poplavama, za učenike koji zbog elementarne nepogode nisu u mogućnosti prisustvovati ispitima te za kandidate koji su ispite trebali polagati u ispitnom centru na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, odnosno ukupno 184 učenika. Ispiti su odgođeni u Slavonskome Brodu u srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, gimnaziji Matije Mesića, Tehničkoj školi, Ekonomsko-birotehničkoj školi, Klasičnoj gimnaziji fra. M. Lanosovića, Srednjoj medicinskoj školi te na ispitnom mjestu na Strojarskom fakultetu, kao i u županjskoj Obrtničko-industrijskoj školi, Tehničkoj školi i Gimnaziji.


Državna matura obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela. Svima koji su usprkos teškim trenucima ostali toliko jaki te se uspjeli pripremati za maturu - držimo palce da se upišu na željene fakultete. Hoće li uspjeti - saznat će kao i svi maturanti s prvim rezultatima 7. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.