Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodna konferencija "GO - Graševina Osijek"

25.05.2022.

13:49

Autor: Radio Osijek

Graševina

Graševina

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Graševinom dobrodošlice u osječkom caffe baru Trica sutra počinje međunarodna konferencija o graševini kojoj je cilj pozicionirati i brendirati graševinu kao najvažniju i najzastupljeniju sortu u Hrvatskoj te potaknuti jačanje turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma. 

Međunarodna će se konferencija "GO - Graševina Osijek" održati u sklopu projekta Wine Tour Across Borders, partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Udruga "Graševina Croatica", a nositelj projekta je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić istaknula je kako je ova konferencija prilika za promociju  vinske perjanice naše zemlje - sorte graševina. "Graševina je dominantna i kada je je riječ o vinogradarskim površinama u Hrvatskoj (25 posto) te ukupno proizvedenim količinama grožđa i vina u Hrvatskoj. Također, pokazala je iznimne rezultate u vinogradarskoj regiji "Slavonija i hrvatsko Podunavlje" te od nje nastaju različiti stilovi vina". Promocija graševine kao najvažnije i najzastupljenije vinske sorte u Hrvatskoj ključ je i jačanja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma Siklósa i  Villány-a s hrvatskim Podunavljem i Slavonijom. Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kaže kako je namjera povezati vino i turizam. " Upravo sam naziv odredišta itekako može podignuti cijenu vinu, a s druge je strane ono jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Osječko-baranjska županija ima četiri značajna vinogorja - baranjsko, erdutsko, feričanačko i đakovačko  i velik broj vinskih turističkih manifestacija."  Jedna od njih je Večer vina i umjetnosti koja će se održati u petak u osječkom Perivoju kralja Tomislava s početkom u 18 sati.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.