Hrvatski radio

Radio Osijek

Odlagalište prioritetni zadatak osječke politike

09.11.2014.

17:31

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka i danas su upozorili na opasnosti osječkog odlagališta otpada Lončarica Velika, zbog zabrinjavajućih rezultata mjerenja kakvoće vode na odlagali

Unatoč javno izrečenim tvrdnjama predstavnika Grada Osijeka kako je analiza iz 2013. godine izdvojeni slučaj te kako ranije analize nisu pokazale visoke koncentracije teških metala u vodi, GOGO pronalazi da dokumentacija koja im je dostavljena iz gradske uprave demantira njihove izjave i pokazuje upravo suprotno. Analize uzoraka vode s odlagališta i podzemne vode od 2011. do kolovoza ove godine pokazale su stalnu prisutnost opasnih tvari iznad dopuštenih vrijednosti. Koncentracija olova, primjerice, prije dvije godine bila je 99 puta iznad maksimalno dopuštene, prošle je godine koncentracija žive 2013. bila četiri puta iznad dopuštene, a prisutne su bakterije koje govore o fekalnom onečišćenju vode.

„Rezultati ovlaštenih laboratorija obzirom na trogodišnji kontinuitet ponavljanja upućuju na ozbiljnost stanja. Međutim, u ovom trenutku ne postoje podaci o prostornom opsegu ovakvog ekološkog opterećenja okoliša. Kako bi se utvrdile činjenice i definirao opseg opterećenja okoliša, pozivamo nadležne institucije da pod hitno utvrde stanje vode i tla u okolici odlagališta“, istaknuli su predstavnici Goge na današnjoj konferenciji za novinare: „Nama nikad nije bio cilj bez razloga dizati paniku ali po svemu sudeći imamo razloge za veliku zabrinutost. Međutim naša zabrinutost je dodatno povećana jer se pokazalo kako upozoravajući  rezultati analize iz  2013. nisu bili usamljeni slučaj. Jednako nas zabrinjava što gradska uprava nakon tih katastrofalnih rezultata analize nije poduzela baš ništa.“

Uvjereni kako je riječ o stalnoj nebrizi više gradskih administracija zbog koje postoji potencijalna opasnost za zdravlje građana, vijećnici Miroslav Šimić i Miroslav Vanek traže da se tema odlagališta Lončarica Velika uvrsti na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća koja je sazvana za petak, 14. studenog, kako bi svi gradski vijećnici dobili informaciju o stanju na odlagalištu i mogućim rješenjima ovog velikog problema. Smatraju da je rješavanje odlagališta otpada prioritetni zadatak osječke politike.

U prilogu su dokumenti o provedenim analizama koji su dostavljeni Građanskoj opciji grada Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.