Hrvatski radio

Radio Osijek

Pametna rješenja za poljoprivrednike

01.03.2023.

18:23

Autor: Radio Osijek

Precizna poljoprivreda

Precizna poljoprivreda

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Na osječkom Poljoprivrednom institutu predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavljeni su rezultati projekta vezanog iz preciznu poljoprivredu kroz kontinuirano prikupljanje podataka s polja pod nazivom „ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za internet s primjenom u poljoprivredi”. Projekt nudi nova pametna rješenja za mjerenje mikroklimatskih uvjeta i fiziološlih parametara biljaka, što u konačnosti utječe na konkurentnost samog poljoprivrednika. Koordinator projekta je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, a partneri su osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te osječki Poljoprivredni institut. 

Projekt je vrijedan 7 milijuna kuna, sufinanciran je europskih strukturnih fondova (Operativnog programa Koherentnost i kohezija 2014.-2020. RH) u okviru poziva Ulaganja i inovacije. Fokusira se na prikupljanje velike količine podataka s polja i na analizu te prikaz tih podataka poljoprivrednicima u stvarnom vremenu. "Dakle, ti su podaci odmah dostupni proizvođačima ma mobilnom uređaju putem jednostavne aplikacije. Kroz projekt smo umrežavali komercijalne agrometeorološke stanice koje bilježe parametre iz tla i iz zraka i te smo različite uređaje smjestili na čak 20 lokacija - dvije u Osijeku te po jedna u Tovarniku i Zagrebu. Prikupljamo te podatke i prikazujemo ih na jedan jedinstveni način. To smo radili u smislu softwera koji onda kreira jednu interoperabilnu platformu, a razvili smo i jedan poseban senzorski čvor koji ima mogućnost pratiti stanje biljke. On nam pokazuje je li biljka pod stresom ili nije. Inovativan je to senzor dizajniran na način da ima nisku cijenu te da na temelju valnih duljina može pratiti stanje biljke na polju. Velika je to pomoć poljoprivredniku u smislu praćenja kritičnih razdoblja kroz razvoj biljke te primjene  pravodobnih agrotehničkih mjera", rekla je voditeljica projekta profesorica Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.