Hrvatski radio

Radio Osijek

Podignuta optužnica za ratni zločin u Trpinji

17.06.2014.

16:24

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv desetorice osumnjičenih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Trpinji i Borovu Naselju 1991. te je od suda zatražilo da im produlji pritvor u kojem su od srpnja prošle godine.

Optužnica okrivljenima na teret stavlja da su, kao pripadnici paravojnih snaga srpskih pobunjenika, od rujna do kraja studenoga 1991. zapovijedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode i zlostavljanju najmanje 63 civila, ratna zarobljenika i ranjenika od kojih su 24 ubili. Produljenje istražnog zatvora odvjetnišvo je predložilo Županijskome sudu zbog opasnosti od bijega te posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana dugotrajna zatvorska kazna.

U priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva ističe se da su okrivljenici te zločine počinili tijekom oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te napada udruženih snaga JNA, pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar kao pripadnici paravojnih i pararedarstvenih snaga pobunjenika.
Navodi se da su 14. rujna 1991. nezakonito uhitili najmanje 14 civila i u zatvoru 'Odjeljenja milicije' zlostavljali ih, ponižavali, mučili, tukli i prijetili im smrću, a jednu od uhićenih žena silovali. Nakon toga 10 civila odvezli su do Bobotskog kanala, ubili i zakopali.
Od 15. do 19. studenoga 1991. u Borovu Naselju nezakonito su uhitili 12 civila te još pet ranjenih civila iz ratne bolnice u "Borovo Commercu", dovezli ih u Trpinju, gdje su ih zlostavljali, tukli kundacima i palicama, a jednu su ženu višestruko silovali. Tereti ih se da su zatim sedam civila odvezli do Bobotskog kanala, ubili i zakopali.
Od kraja rujna do 2. studenoga 1991., navodi se dalje, dvojicu su zarobljenih hrvatskih branitelja zlostavljali, tukli, prijetili im amputacijom udova uključenom motornom pilom, prisilili ih da razminiraju jednu obiteljsku kuću i tjerali da pjevaju četničke pjesme.
Također, 19. i 20. studenoga iz sanitetskih vozila JNA izvukli su najmanje tridesetoricu zarobljenih i teško ranjenih hrvatskih branitelja, zatvorili ih u VUPIK-ov hangar u centru Trpinje te odovodili na ispitivanja u 'Odjeljenje milicije', gdje su ih teško zlostavljali i mučili. Zatim su sedmoricu odvezli do Bobotskog kanala, usmrtili ih i zakopali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.