Hrvatski radio

Radio Osijek

Povećan broj intervencija u požarima na otvorenom

08.07.2022.

13:28

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

JPVP Grada Osijeka

JPVP Grada Osijeka

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Broj intervencija osječkih vatrogasaca u ljetnim je mjesecima u porastu, posebice kada je riječ o požarima na otvorenom, a oprezan valja biti i kada se koriste uređaji za klimatizaciju prostora. Uz intervencije u Osijeku i okolici, djelatnici pomlađene Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka pomažu gasiti požare na jadranskoj obali i priobalju. U program Radio Osijeka izravno se javio zapovjednik Zoran Pakšec.

"Vatrogasci su u proljetnim mjesecima i prvim tjednima ljeta intervenirali češće nego obično", kaže zapovjednik Pakšec te dodaje da je bilo 10 posto više intervencija te je zabilježen 81 požar na otvorenom prostoru. "Građani su osvijestili da je najbolje vatrogasce zvati odmah u trenutku kada vide da je vatra izmaknula kontroli", nastavlja Pakšec, "tako da uglavnom gasimo požare u nastanku". Iako u Osječko - baranjskoj županiji u posljednje vrijeme nije bilo većih požara, Pakšec je istaknuo intervenciju u Šodolovcima gdje je zbog požara strništa izgorjelo dva hektara ječma.

Kao i svake sezone, osječki vatrogasci pomažu kolegama u priobalju i na jadranskoj obali. U ovom je trenutku druga grupa u Vatrogasnom središtu u Divuljama, a 6 je mladih djelatnika obučeno za rad s helikopterom i intervencije na velikim požarištima.

Zapovjednik Pakšec naglašava da je veliki broj intervencija JPVP nevezan za vatru. Pomažu u prometnim nesrećama, spašavanju potrebitih iz zaključanih stanova, uklanjanju posljedica oluja i brojnim dugim situacijama.

Galerija
JPVP Grada Osijeka, Foto: Amoreta Bajto/HRT
JPVP Grada Osijeka, Foto: Amoreta/HRTJPVP Grada Osijeka, Foto: Amoreta Bajto/HRT

JPVP Grada Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.