Hrvatski radio

Radio Osijek

Rezultati izbora za EU parlament

26.05.2014.

10:19

Autor: Radio Osijek/web HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema privremenim neslužbenim podacima koje je objavio DIP na izborima za Europski parlament Koalicija predvođena HDZ-om (HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-ZDS-HDS) osvojila je 6 mandata. Slijedi lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) 4 mandata te OraH s jednim mandatom.

Nakon obrađenih 99,94 posto biračkih mjesta na jučerašnjim izborima za Europski parlament, lista predvođena HDZ-om osvojila je 41,43 posto glasova, lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,96 posto, ORaH 9,41 posto, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 posto glasova.


Tek kod prebrojavanja posljednjih glasova postalo je izvjesno da Savez za Hrvatsku (HDSSB-ABH-AHSS-HRAST-HSPHZOS-ZZH) neće, kao što je tijekom večeri izgledalo, dobiti jedan mandat. U Europski je parlament, prema dogovoru čelnika stranke iz Saveza za Hrvatsku, s te liste trebao otići Osječanin Stjepan Ribić (HDSSB), međutim glasovi su prevagnuli u korist HDZ-a i partnera, tako da u Bruxelles/Strassbourg odlazi Davor Ivo Stier.
Na listi HDZ-ove koalicije tri su kandidata dobila više od 10 posto glasova te liste Ruža Tomašić 28,05 posto, Andrej Plenković 18,54 posto, te Marijana Petir 11,40 posto. Pretočeno u glasove, to je 95.135 glasova (Tomašić), odnosno 62.897 (Plenković) te 38.570 (Petir). Na listi SDP-ove koalicije samo je Tonino Picula ostvario taj uspjeh, dobio je 47,63 posto odnosno 116. 807 glasova. Mireli Holy s ORaH-ove liste pripalo je 60,48 posto, odnosno 46. 759 glasova. Više od 10 posto glasova liste Saveza za Hrvatsku dobili su Milan Kujundžić - 32,59 posto, odnosno 18.741 glasova, te Ladislav Iličić - 19,14 posto ili 11. 006 glasova, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin

Tako će u europarlament iz HDZ-ove koalicije Ruža Tomašić, koja je dobila najveću potporu, Andrej Plenković,Marijana PetirDubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Uvjerljivo najviše glasova na listi Kukuriku koalicije osvojio je Tonino Picula, zatim Neven Mimica, pa Biljana Borzan i Jozo Radoš. No kako Mimica ide u Europsku komisiju, u Parlament bi mogao Ivan Jakovčić. Umjesto Mirele Holy u Europski će parlament Davor Škrlec. 

Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS.
Dobitnici i gubitnici
Tako će u europarlament iz HDZ-ove koalicije Ruža Tomašić, koja je dobila najveću potporu, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Uvjerljivo najviše glasova na listi Kukuriku koalicije osvojio je Tonino Picula, zatim Neven Mimica, pa Biljana Borzan i Jozo Radoš. No kako Mimica ide u Europsku komisiju, u Parlament bi mogao Ivan Jakovčić. Umjesto Mirele Holy u Europski će parlament Davor Škrlec, a  umjesto Milana Kujundžića, ako Savez za Hrvatsku uspije dobiti mjesto, ići će HDSSB-ovac Stjepan Ribić. Gubitnici izbora su laburisti, zbog čega je predsjednik stranke Dragutin Lesar podnio ostavku.
Kako je glasovala Osječko-baranjska županija
U Osječko-baranjskoj županiji odziv je bio 23,91 posto, a najviše glasova dobila je koalicija predvođena HDZ-om – gotovo 39 posto. Slijedi lista Kukuriku koalicije s 24,61 posto, Savez za Hrvatsku dobio je 16,4 posto, a Orah 7,42 posto. U samom Osijeku 34 posto birača glasovalo je za HDZ-ovu koaliciju, 28,33 za listu predvođenu SDP-om, dok je nešto više od 15 posto glasova dobio Savez za Hrvatsku okupljen oko HDSSB-a. Orah je od osječkih birača dobio 9,69 posto glasova.
SDP je izgubio u gradu Zagrebu. Koalicija okupljena oko HDZ-a dobila je 36,81 posto glasova, a ona okupljena oko SDP-a tek 30,57 posto glasova. U Splitu je HDZ dobio 39,80%, Kukuriku koalicija 33,29%, Savez za Hrvatsku 10,01%, a Orah 8,00%. U Rijeci je Kukuriku koalicija dobila 44,15%, HDZ i partneri 24,85%, Orah 14,16%, a Hrvatski laburisti 3,39%. 
Predsjednik Ivo Josipović zahvalio je svim građanima na izlasku na izbore, posebice onima koji su ugroženi poplavama. 'Želim da promoviraju europsku ideju, ali da brane hrvatske interesa', kazao je Josipović. Zahvalio je i pobjedničkoj listi. 'Nadam se da će Hrvatska kroz svoje zastupnike provoditi politiku na dobrobit Europe, ali i dobrobiti Hrvatske', zaključio je Josipović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.