Hrvatski radio

Radio Osijek

Rokovo u Osijeku

15.08.2014.

22:11

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan nakon svetkovine Velike Gospe, spomendan je Svetog Roka. U Osijeku ga prigodno obilježavaju članovi Županijske Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata temeljni ogranak Sveti Rok Osijek.

Toga se dana u Udruzi sjećaju svih poginulih prijatelja i suboraca u Domovinskom ratu s područja bivšeg Mjesnog odbora Sveti Rok

Tom se prigodom služi misa zadušnice u kapelici svetog Roka u Strossmajerovoj ulici i pale se svijeće uz molitvu pred spomen-pločom.

Kapela svetog Roka nalazi se na Solarskom trgu u Osijeku.

Sagrađena je 1741. godine u spomen na zavjet za zaštitu od kuge od koje su u Slavoniji stradali nekoliko godina ranije. Posvećena je svetom Roku, svecu zaštitniku od kuge.Kapela je longitudinalna jednobrodna građevina, zaključena nešto užim poligonalnim svetištem. Svođena je češkim kapama. Unutrašnjost i vanjštinu kapele raščlanjuju guste profilacije i plitki pilastri koji nose vijenac. Ukrasi su na pročeljima su bili bojani.Na glavnom ulazu je reprezentativan kameni portal iznad kojega je neobična ležeća figura svetog Roka. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće kapeli je nadograđen zvonik s lukovicom na glavnom pročelju te sakristija sa stražnje strane. U kapeli se nalazi inventar klasicističkih obilježja i nekoliko grobova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.