Hrvatski radio

Radio Osijek

Smanjite otpad od hrane - budite dio rješenja problema!

12.07.2022.

13:33

Autor: Radio Osijek

Voditeljica projekta Vesna Cetin Kraljević, direktorica hotela "Osijek Sandra Đurđević i načelnica Sektora za EU fondova Maja Feketić  o projektu "Smanji otpad od hrane!"

Voditeljica projekta Vesna Cetin Kraljević, direktorica hotela "Osijek Sandra Đurđević i načelnica Sektora za EU fondova Maja Feketić o projektu "Smanji otpad od hrane!"

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Svi bismo zajedno trebali voditi računa o smanjivanju otpada od hrane jer na taj način čuvamo okoliš, smanjujemo troškove te rasipanje energije i prirodnih resursa. Bila je to i misao vodilja jednogodišnjeg pilot projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste" Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je proveden u hotelskim kuhinjama. Njegovi su rezultati predstavljeni danas u Osijeku.


Projekt se provodio u dva hrvatska hotela - u Puli i u Osijeku. U hotelima "Osijek"  i „Park plaza Histria“ održane su radionice za djelatnike, na kojima su upoznati s primjerima hotela koji već posluju prema principu planskog upravljanja hranom, pravilnog čuvanja namirnica i procjenama realnih količina obroka. U suradnji s osobljem hotela provela su se mjerenja u hotelu Osijek, koja su pokazala kako je došlo do smanjenja količine otpada za 11%, na temelju preporuka i konzultacija provedenih s osobljem hotela. Krenulo se od mjerenja ukupne količine otpada od hrane, po deset kategorija koje su uključivale meso, jaja, kruh, mlijeko i mliječne proizvode. Od početnih mjerenja se čak do 50% smanjila količina kruha, dijelom i zato jer se uz velike tanjure posluživalo i manje tanjure, kako bi gosti imali izbor i na svoj tanjur uzeli količinu hrane koju mogu pojesti.  Problem bacanja hrane i stvaranje biootpada muči razvijeni dio svijeta, stvarajući nepravdu, ali i ekološki problem. Prema izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi, u svijetu se godišnje baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20% dostupnih namirnica. Otpad od hrane veliki je izazov današnjice te problem s kojim se ozbiljno mora uloviti u koštac i Hrvatska.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.