Hrvatski radio

Radio Osijek

Sretniji u stanovima nego u Domu!

22.12.2014.

14:49

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku se uspješno nastavlja projekt deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je osobe koje odnedavna umjesto u Domu za psihički bolesne odrasle osobe žive u stanovima.

Ministarstvo socijalne politike i mladih nastavlja provoditi projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi čiji je cilj osobe s invaliditetom uključiti u život zajednice. Samo u posljednje tri godine 400 osoba s intelektualnim i mentalim teškoćama napustilo je ustanove i počelo živjeti u stambenim zajednicama gdje uz potporu asistenata stječu životne vještine.

U Osijeku samostalno, uz stručnu potporu, žive pedeset i tri osobe, a do kraja iduće godine bit će ih još toliko. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić zadovoljna je što će se za njihovo zbrinjavanje koristiti i sredstva iz europskih fondova, a najveće je zadovoljstvo to što samostalnim životom i uključivanjem u život zajednice osobe s mentalnim teškoćama žive sretnije i ostvaruju napredak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.