Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan divljih vrsta

03.03.2023.

15:38

Autor: Radio Osijek

Kopački rit

Kopački rit

Foto: Ana Mitar-Šimić / Radio Osijek

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Svjetski je dan divljih vrsta obilježen početkom projekta kojim će se u Kopačkom ritu pomoću visoke tehnologije i modela umjetne inteligencije pratiti divlja flora i fauna. Projekt pod nazivom Wetland & wildlife monitoring using technology & acoustics (Watch Out) vrijedan je oko 170 tisuća eura  i provodi se uz potporu tvrtke Huawei.

Cilj projekta je praćenje biološke raznolikosti, predviđanje stabilnosti ekosustava u Parku prirode Kopački rit i rješenja za olakšavanje informiranog donošenja odluka u očuvanju prirodne baštine. Ravnatelj Kopačkog rita Ivo Bašić ističe kako je općepoznato da je Kopački rit zaštićeno područje, ponajprije zbog vrsta ptica, riba, ali i ostale flore i faune. "Kad govorimo o nekoj svjetskoj razini čak je 35 posto vlažnih staništa nestalo, a znamo koliko su ona važna za ljudsku opstojnost". Tvrtka Huawei već stipendira studente digitalne poljoprivrede na FAZOS-u, a ovaj je projekt produbljivanje odlične suradnje, istaknuo je dekan Krunoslav Zmaić. "Ovaj put pokušavamo svu tu našu tehnologiju i umjetnu inteligenciju staviti u korist zaštite samih životinja i razvoja određenih metoda koje će pomoći u daljnjem razvoju". Ivan Plaščak, izvanredni profesor na FAZOS-u i glavni istraživač za audiomonitoring pojašnjava da se ova tehnologija koristi kako bi se pokrilo veće područje na više mjesta u isti vrijeme, a funkcionira 24 sata dnevno. Na području Kopačkog rita bit će postavljeno 100 uređaja. "Uređaji koji prikupljaju zvučne zapise postavljaju se na ciljano područje i nakon toga se podaci prenose na platformu Arbimon u vlasništvu Rainforest Connection-a, neprofitne organizacije  iz SAD-a i jednog od partnera na ovom projektu". U Kopačkom ritu obitava 2400 različitih biljnih i životinjskih vrsta. Primjena navedene visoke tehnologije i modela umjetne inteligencije u biomonitoringu dat će doprinos zaštiti ugroženih i zaštićenih životinjskih vrsta, a kako je istaknuo profesor Siniša Ozimec utvrdit će se i njihov raspored  te utjecaj klimatskih promjena na njihovu biologiju i ekologiju.


Galerija
Kopački rit, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek
Kopački rit, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.