Hrvatski radio

Radio Osijek

Uginule kokoši pred vratima Županije

23.09.2014.

12:33

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječani su ostali zatečeni prizorom koji se oko podneva mogao vidjeti na glavnome trgu kojim se širio smrad uginulih kokoši.

Ispred vrata sjedišta Osječko-baranjske županije na glavnome trgu u Osijeku, Nikola Jaman iz Petrijevaca pobacao je 50-ak uginulih kokoši nesilica optužujći Stožer za zaštitu i spašavanje i župana Vladimira Šišljagića da nisu odgovarali na njegove apele za pomoć zbog čega je poplavljena njegova imovina. Tvrdi da u općinskom i županijskom stožeru za zaštitu i spašavanje prešućuju da je došlo do puknuća nasipa na rječici Vučici. Voda je poplavila stambene objekte i 12 hektara ribnjaka, kaže Nikola Jaman. Uspio je spasiti konje i dio mehanizacije, ali ne i imovinu iz kuće jer – kako tvrdi – na brojne pozive za pomoć nitko mu nije odgovarao.

Jamana je, u međuvremenu, policija privela.

Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić odbacio je Jamanove tvrdnje da mu nitko nije htio pomoći, rekavši kako je u subotu oko 7,15 sati Jaman obaviješten "da će doći visoka voda i da svu svoju imovinu skloni te da će mu u tome pomoći svi koji su za to nadležni". "Nažalost, on je odgovorio da mu ne može biti ništa i nije reagirao do večernjih sati.", poručio je Zelić.

Na pitanje je li došlo do puknuća nasipa, u Hrvatskim su nam vodama objasnili kako se zapravo radi o inundacijskom pojasu rječice Vučice.

- Tamo imamo jedan manji, ljetni nasip koji ustvari nije pravi nasip. Zbog velikog vodostaja, kada se to područje više nije moglo braniti, došlo je do prelijevanja nasipa i do oštećenja odnosno erozije na dva mjesta, a zatim i do puknuća nasipa - rekao je Darko Samardžić iz Hrvatskih voda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.