Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjetnik kao pedagog

17.10.2014.

15:16

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti pod nazivom "Umjetnik kao pedagog pred izazovima suvremenog odgoja i obrazovanja" počeo je danas u Osijeku.

U radu Simpozija koji organiziraju osječka Umjetnička akademija i partnerske institucije, sudjelovat će dvjestotinjak umjetnika, znanstvenika i prosvjetnih djelatnika iz Hrvatske i inozemstva, a osim plenarnih izlaganja, očekuje se oko 90 usmenih izlaganja i radionica. Dekanica Umjetničke akademije Helena Sablić-Tomić kazala je kako će ovaj skup prvi put propitivati što pedagozi i umjetnici mogu učiniti zajedno, ne samo u nastavnom procesu, nego i izvan njega. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović ustvrdio je kako je obrazovna politika devedestih godina postupila nespretno, kada je u osnovnim školama satnicu likovne i glazbene kulture smanjila s dva na jedan sat, ocijenivši to "nerazumijevanjem škole".
Izrazio je nadu da će "nova obrazovna garnitura, u okviru strategije odgoja i obrazovanja, koja treba biti izglasana u Hrvatskom saboru, i opće arhitekture hrvatskog obrazovnog sustava, prepoznati te vratiti likovnu i glazbenu umjetnost na mjesto koje im pripada". Na skupu će se, uz ostalo, govoriti o današnjem položaju hrvatske glazbene pedagogije, izazovima suvremenog vizualno-likovnog odgoja i obrazovanja, ulozi kazališnog pedagoga u procesu studiranja glume te suvremenom estetskom odgoju u pedagogiji. Suorganizatori simpozija su Agencija za odgoj i obrazovanje, osječki Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i osječki Filozofski fakultet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.