Hrvatski radio

Radio Osijek

Zadaća: ugasiti spremnike s gorivom

28.02.2014.

00:09

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Međunarodnog dana civilne zaštite, koji se obilježava 1. ožujka, u Osijeku se provodi vježba koja će angažirati sve službe potrebne u eventualnoj stvarnoj ugrozi.

U 12,45 simulirat će se izbijanje požara na spremnicima za mazut i dizelsko gorivo Termoelektrane-toplane Osijek u Divaltovoj ulici. Na teren izlazi 105 sudionika vježbe – policajci, vatrogasci, ekipe Hitne pomoći, članovi Crvenog križa, HGSS-a, Civilne zaštite i drugi. Angažiran je i Radio klub i, naravno, zaposlenici TE-TO-a. Na mjesto „nesreće“ dolazi ukupno 16 interventnih vozila, sve se provodi uz aktiviranje sustava za uzbunjivanje. Od 13 do 14 sati na prometnicama uz Termoelektranu-toplanu bit će na snazi privremena regulacija prometa, na što se posebno upozoravaju građani. Kada budu čuli sirene i vidjeli rotacijska svjetla – neće biti razloga za uznemirenost. Iz Civilne zaštite ih mole za razumijevanje, jer cilj je provjeriti spremnost i koordiniranost nadležnih službi u slučaju izvanrednih situacija koje traže brzu i učinkovitu reakciju kako bi se spriječile ozljede i nastanak materijalne štete. „Takav kompleksan požar imali smo za vrijeme rata i važno je da pokažemo spremnost i u takvim situacijama. Sve službe moraju raditi žurno, precizno i koordinirano, koristit ćemo zajedničku radiovezu, primijenit će se i mjere evakuacije, ispitat će se svi sustavi, a sve kako bi se podigla razina sigurnosti djelatnika i svih oko postrojenja“, objasnila je Ružica Slišković-Bartoloti, zapovjednica Civilne zaštite Osječko-baranjske županije. .

Međunarodni dan Civilne zaštite 1990. godine odredila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda, kao sjećanje na 1. ožujka 1972., kada je počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježava se od 1992. godine. Civilna zaštita u svijetu i u Hrvatskoj oblik je organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša, a zadaće civilne zaštite prvenstveno su socijalne i civilne naravi. Ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj je nastala još 1884. godine nakon potresa u Zagrebu, a od 1. siječnja 2005. civilna je zaštita u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.