Hrvatski radio

Radio Osijek

Žetva pšenice u tijeku - otkupna je cijena još nepoznanica

28.06.2022.

13:49

Autor: Radio Osijek

Žetva pšenice

Žetva pšenice

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Unatoč višemjesečnoj suši očekuje se kako će hrvatski ratari proizvesti milijun tona pšenice. Domaće su potrebe na razini 450 tisuća tona te će i ove godine dio ove krušarice u izvoz.  Čulo se to na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek.

Žetva ječma negdje je na 60 posto, a prije tjedan dana počela je i žetva pšenice. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako su prinosi ječma umanjeni u odnosu na prošlogodišnje od 10 do 20 posto i kreću se  od 4 do 7,5 tona po hektaru. Prinosi pšenice koja je jesenas  zasijana na 160 tisuća hektara također  su manji za 10 do 20 posto, no kako je Hrvatska samodostatna u ovoj proizvodnji žitarica, problema u opskrbi neće biti.  Iako su u proljeće ove godine neke zemlje u okruženju zabranile izvoz žitarica Majdak smatra kako je tržište Europske unije još uvijek stabilno, a vjeruje da će ukupni prinosi iz ovogodišnje žetve i predstojeće jesenske berbe biti takvi da neće dovesti do nestabilnosti na hrvatskom tržištu. Izvršni direktor kooperacije i trgovanja "Žito grupe" Relja Kovačić istaknuo je kako je žetva pšenice u tijeku, a prinosi se kreću od 5 do 8 tona po hektaru ( udjel pšenice 1. i 2. klase iznosi 45 posto). "Cijena uljane repice objavljena je jučer i iznosi 4,70 kuna za standardnu kvalitetu, dok ćemo otkupnu cijenu pšenice objaviti do kraja tjedna. Otkupne cijene formiraju svjetske i europske burze u okruženju. Živimo u uvjetima gdje postoje mogućnosti dnevnih promjena cijena, te će se i naše objave mijenjati, moguće i dva puta dnevno".  Situacija na tržištu je takva da nema potražnje niti kupovine, rekao je voditelj sektora kooperacije tvrtke "Granolio" Ivan Pirić. "Kupci očekuju značajan pad cijena, ali nitko ne zna kada će se to točno dogoditi. U tim uvjetima, mi kao proizvođači brašna namjeravamo otkupiti kompletnu količinu iz naše kooperacije, a osim toga eventualno onoliko koliko nam je potrebno za iduća dva do tri mjeseca proizvodnje. Situacija na globalnoj razini je potpuno nepredvidiva i bez presedana u novijoj povijesti."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.