Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska transplantacija na vrhu svjetske medicine

27.05.2022.

16:24

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Hrvatska donorska mreža; Nikola Žgrablić i Ljiljana Pamić Despić

Hrvatska donorska mreža; Nikola Žgrablić i Ljiljana Pamić Despić

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U Puli je, u povodu Nacionalnog dana darivanja organa, predstavljen rad Hrvatske donorske mreže. Ovaj dio hrvatske medicine među najboljima je u svijetu, a Hrvatska donorska mreža osnovana je prije 24 godine, 1998, i to upravo – u Puli, zaslugom primariusa Igora Povrzanovića.

Danas je Hrvatska među najuspješnijim zemljama svijeta u transplantaciji. Dopredsjednica Liljana Pamić Despić, dr. med. specijalistica anesteziologije i reanimatologije predstavila je Nacionalni transplantacijski program 2021-ve, tijekom koje se bilježi 121-an donor i 268 primatelja organa.


Hrvatska je u međunarodnoj razmjeni Eurotransplantu dala 107 a primila 72 organa. U Općoj bolnici Pula bilo je 9 donora, najviše ih je u KBC-u Sestre milosrdnice, 23. Na bubreg čeka više od 150 pacijenata, jetru više od 120 a na srce trideset.


U posljednje dvije godine svijet se bori s pandemijom i transplantacijska medicna se našla u vrlo izazovnoj situaciji, ali nakon pada broj donora, 2021. je ponvono došlo do porasta svim državama. Primateljima organa na listama čekanja to je pogotovo značajno, dodaje doktorica Pamić Despić.


U nastavku poslušajte reportažu s konferencije za novinare u Puli.

Hrvatska donorska mreža u povodu Nacionalnog dana darivanja organa

Donorska kartica zakonski ne obvezuje, ali je pomoć obiteljima pri odluci o darivanju organa bližnjega, rekao je predsjednik Hrvatske donorske mreže doktor Nikola Žgrablić, Nikola Žgrablić, dr. med. specijalist anesteziologije i reanimatologije.


Svaki pacijent kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski je donor organa osim ako se za života izjasnio da to ne želi biti. Donorska kartica nam pomaže da bismo mogli unaprijed donijeti odluku i priopćimo je obitelji koja onda puno lakše donosi odluku o tome donirati ili ne organe bližnjega. Obitelj ima pravo sudjelovati u takvoj odluci, kaže doktor Žgrablić.

Donorska kartica

Donorska kartica

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Planovi su jaki, dodaje doktor Nikola Žgrablić. Željeli bismo osposobiti nove edukatore medicine. Nažalost, ono što nas priječi su financijska sredstva, zbog posljedica kriza u svijetu i epidemije koronavirusa, puno teže dobivamo donacije.

Novi projekt koji pokrećemo je digitalna donorska kartica kroz mobilnu aplikaciju. Prilagođavamo se potrebama suvremenog čovjeka, a također mlađim generacijama.

Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže

Danas se mogu presaditi bubrezi, jetra, gušterača, srce, pluća, tkiva, srčani zalisci, krvne žile, koža, rožnice i drugi dijelovi tijela. Donorska kartica, aplikacija, internetska stranica Hrvatske donorske mreže, informacije su dostupne. A poruka je jednostavna, jaka i istinita: 'Donor organa spašava život!'.

Konferencija za novinare u Puli, Nikola Žgrablić i Ljiljana Pamić Despić

Konferencija za novinare u Puli, Nikola Žgrablić i Ljiljana Pamić Despić

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici