U povodu Svjetskog dana hrane, u dječjem vrtiću Monte Zaro u Puli mališani su danas učili o proizvodnji sira, mliječnim i pčelinjim proizvodima. Također, o smanjenju bacanja hrane, te njezinu pravilnom skladištenju i kompostiranju.
14.10.2025.
15:27
Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula
Mališani vrtića na Monte Zaru degustiraju zdrave obroke
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
U povodu Svjetskog dana hrane, u dječjem vrtiću Monte Zaro u Puli mališani su danas učili o proizvodnji sira, mliječnim i pčelinjim proizvodima. Također, o smanjenju bacanja hrane, te njezinu pravilnom skladištenju i kompostiranju.
Dječica su jutros kušala zdrave obroke. Vole ih, kažu, i znaju zašto su nam važni mlijeko, jogurt, sir i med. Ona uče kroz igru i već znaju jako puno. Lijepo je, čulo se, kada to što nauče prenesu u svoje domove. Sve je dio programa 'Ruka u ruci za bolju hranu i bolju budućnost', jer važno je od malih nogu učiti o održivosti i usvajati zdrave prehrambene navike, rekla je ravnateljica dječjeg vrtića 'Mali svijet' Vedrana Sanković.
Ivana Vidulin iz Grada Pule istaknula je važnost ovog projekta kako za djecu tako i za sve građane. Dio je to programa promocije zdrave odnosno pravilne prehrane Grada. Dječji vrtići imaju ključnu ulogu u promicanju zdravlja i stvaranju temelja za cjelokupni razvoj i cjeloživotnu dobrobit djeteta, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Od ove pedagoške godine u projekt Vrtić zdravlja uključilo iz se čak 17 vrtića diljem Istre, kaže Danijela Lazarić Zec sa Zavoda, koji provodi ovaj projekt.
U dječjem vrtiću na Monte Zaru održan program 'Ruka u ruci za bolju hranu i bolju budućnost'
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Mališani su danas učili o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Mališani su danas puno naučili o zdravim obrocima
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. listopada u više od 150 zemalja svijeta. Na taj je dan godine 1945., u sklopu Ujedinjenih naroda, osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje.
Nadolazeći Svjetski dan hrane, 16. listopada, obilježava se nekoliko dana, s pravom, jer dan hrane treba biti baš svaki, čulo se danas na Monte Zaru.
U nastavku možete poslušati više iz šireg reportažnog prikaza Tatjane Kaštelan, te ukratko iz Dnevnika HRT Radio Pule.
U dječjem vrtiću na Monte Zaru održan program 'Ruka u ruci za bolju hranu i bolju budućnost' - 14.10.2025.
Dnevnik HRT Radio Pule: U pulskom vrtiću na Monte Zaru obilježen Svjetski dan hrane - 14.10.2025.
Zdravi obroci za mališane na Monte Zaru
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Mališani su danas učili o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Tema Svjetskog dana hrane ove je godine 'Ruka u ruci za bolju hranu i bolju budućnost', s naglaskom na važnost održivosti, smanjenje gubitaka i otpada u prehrambenom sustavu, te podršku malim poljoprivrednicima i održivim praksama u poljoprivredi. Cilj je podizanje svijesti o globalnim pitanjima vezanim uz glad, prehrambenu sigurnost i održivost, a cilj nam je edukacija i motivacija najmlađih za zdravlje, održivost i odgovorno ponašanje prema hrani, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije (NZZJZIŽ), koji je nositelj ovog programa.
Edukativne radionice provode djelatnici Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja NZZJZIŽ, te odgojitelji. Aktivnosti uključuju degustacijske stolove s mliječnim i pčelinjim proizvodima, te edukativne igre o proizvodnji sira i pčelinjih proizvoda. Djeca sudjeluju u simulaciji mužnje, uče o smanjenju bacanja hrane, pravilnom skladištenju i kompostiranju.
Svjetski dan hrane prilika je, ističu u Zavodu, za podsjećanje na važnost zdravih prehrambenih navika i održivosti u svakodnevnom životu, a ovaj događaj pruža priliku djeci da kroz igru i kreativne aktivnosti bolje razumiju ove teme.
Zdravi obroci za mališane na Monte Zaru
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija
Dan hrane treba biti baš svaki!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
6 h
prije
12 h
prije
21 h
Emisija
Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI