Hrvatski radio

Radio Rijeka

Balet "Romeo i Julija" u HNK Zajcu: kako kazalište priča priču?

25.04.2022.

15:53

Autor: Tatjana Sandalj

Romeo i Julija

Romeo i Julija

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Posebno oblikovana scenografija kojom izvođači dolaze bliže publici, kostimi, svjetlo, video projekcije, izgovorena riječ… sve to bi će u funkciji baletnog ansambla koji će, uz bezvremensku glazbu Sergeja Prokofjeva, ispričati priču o Romeu i Juliji - premijerno u srijedu 27. travnja od 19:30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. 

Premijeru je tako najavio koreograf, autor koncepta i dramaturg Jiři Bubeniček kojem je prva suradnica bila kostimografkinja, suautorica koncepta i dramaturgije Nadina Cojocaru. Izvedbom će ravnati Valentin Egel, a u naslovnim ulogama nastupit će Maria Matarranz de las Heras i Nicola Prato. Poslušajte izjave koreografa i mladih plesača:

Bubeniček: Želim ispričati priču:

O ulogama govore Nicola Prato i Maria Matarranz de las Heras

Galerija
Romeo i Julija, Foto: Fanni Tutek Hajnal/HNK Zajc
Romeo i Julija, Foto: Fanni Tutek Hajnal/HNK ZajcRomeo i Julija, Foto: Fanni Tutek Hajnal/HNK ZajcRomeo i Julija, Foto: Fanni Tutek Hajnal/HNK ZajcRomeo i Julija, Foto: Fanni Tutek Hajnal/HNK Zajc

Uz premijeru "Romeo i Julija", u HNK Zajcu najavili su i novu sezonu baletnog ansambla: od kolovoza ansambl će imati 22 člana, dogovorena su njihova brojna gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a 1. listopada sezonu će otvoriti premijerom "Transparada", nizom koreografskih minijatura od kojih jedio već poznat riječkoj publici, a nove pripremaju Ludmila Komkova, Marco Goecke i Nadav Zelner.


Španjolac Cayetano Soto bavit će se potom Čajkovskim u predstavi u kojoj će balet ponovno surađivati s orkestrom, ali tu premijeru očekujemo tek u 2023. godini.


Više o tome zašto se baletni ansambl veseli premijeri "Romeo i Julija" te nastavku rada u idućoj sezoni govori ravnateljica ansambla Maša Kolar, poslušajte:

Maša Kolar o veselju rada u riječkom baletu:

Galerija
Nicola Prato i Maria Matarranz de las Heras su Romeo i Julija, Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka
HNK Zajc: o baletu pred novinarima, Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.