Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: finale koncertne sezone uz praizvedbu!

17.06.2022.

10:56

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki simfonijski orkestar i dirigent Valentin Egel

Riječki simfonijski orkestar i dirigent Valentin Egel

Foto: - / HNK Zajc

Finale koncertne sezone u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će u petak u 19:30 obilježen koncertom nazvanim "Titan", prema Mahlerovoj prvoj simfoniji. Kao solist nastupit će Bruno Delepelaire, solo čelist Berlinske filharmonije, a program počinje praizvedbom njegovog djela "Tauridi". 

Višestruko nagrađivani mladi glazbenik skladao je za riječke kolegice i kolege djelo "Les Taurides / Tauridi", nazvano po godišnjoj kiši meteora, pljusku zvijezda padalica koje u studenom stvaraju senzacije na nebu.


"Uvijek me fascinirao zvuk holivudskog orkestra, kao i glazba Johna Williamsa, stoga je ova skladba vjerojatno pod tim utjecajima, kao i onim francuske impresionističke glazbe koju jako volim. Veliki fenomeni koji se događaju u svemiru, luda količina energije koja se pri tome oslobađa, silovitost i istodobno čista ljepota, bili su izvor inspiracije za ovo djelo“, kaže Bruno Delepelaire


Delepelaira će publika upoznati i kao violončelistu tijekom izvedbe jednog od najpoznijih koncerata za taj instrument i orkestar: Koncert za violončelo u e-molu, op. 85, Edwarda Elgara. Praizvedeno u Londonu 1919., djelo odražava tugu koja je preplavila skladateljevu domovinu u posljednjim mjesecima Prvog svjetskog rata.


Koncert će zatvoriti izvedba Prve simfonije u D-duru Gustava Mahlera. Naslov "Titan" skladbi su dali tadašnji mediji prepoznajući je kao pravi spektakl. 


Riječkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Valentin Egel, koji najavljuje program i gosta:

Egel predstavlja gosta:

Bruno Delepelaire

Bruno Delepelaire

Foto: - / HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.