Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gala koncert "Antidiva": Anamarija Knego i prijatelji

01.02.2023.

08:20

Autor: Tatjana Sandalj

Anamarija Knego

Anamarija Knego

Foto: - / HNK Zajc

Gala koncertom Anamarije Knego "Antidiva" u srijedu 1. veljače nastavlja se koncertna sezona HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Posebni gosti Anamarije Knego bit će nacionalna prvakinja Opere HNK u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović i komorna pjevačica Opere u Stuttgartu Diana Haller, te violončelist Petar Kovačić i oboist Antonio Haller, solisti Riječkog simfonijskog orkestra. 


Prvakinja riječke Opere u proteklih osam godina je na pozornici riječkog HNK Zajca utjelovila impresivan niz sopranskih uloga. Riječ je o umjetnici otvorenoj prema raznolikom repertoaru umjetničkih izazova: od barokne do dvadesetostoljetne opere. 


Ali, za program gala koncerta Anamarija Knego odabrala je isključivo novi repertoar kojem će se posvetiti u budućim sezonama, a riječ je o arijama i duetima soprana i mezzosoprana iz opera "Aida" i "Don Carlo", "Norma" te "Jenůfa".


"Smjelost i sklonost umjetničkom istraživanju prvo je što povezuje Anamariju Knego s dvjema opernim umjetnicama koje je pozvala da s njom dijele pozornicu ovog koncerta začudnog naslova: Dubravku Šeparović Mušović i Dianu Haller. One u svojim ulogama i izvedbama traže priliku za interpretaciju koja poziva na rizik iskoraka, otkrića, otvaranja perspektive opernog pjevanja kao umjetnosti kreacije, a ne reprodukcije", ističe Marin Blažević, intendant riječkog HNK Zajca i operni redatelj koji je s tri vrsne pjevačice surađivao na više projekata. 


Blažević o naslovu koncerta u uvodniku za koncertni programski letak navodi: "'Antidiva' nije naslov kojim se osporavaju ideja i karakter operne dive, nego naslov kojim se ove operne umjetnice suprotstavljaju njihovoj komercijalizaciji i trivijalizaciji. Anamarija Knego, Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller predstavljaju uvijek svoju autentičnu osobnost, integritet i autoritet. Posvećene umjetnosti pjevanja i glume. Uporno odane opernom kazalištu."


Petar Kovačić i Antonio Haller izvest će djela Pascullija i Richarda Straussa. Izvedbom gala koncerta ravnat će maestro Marko Hribernik, a uz Riječki simfonijski orkestar sudjelovat će i Riječki operni zbor.


Anamarija Knego priznaje da od kazališta i opere više voli prirodu, a posebno šume i planine u okolici Rijeke pa je svoje doživljaje i vizualne interpretacije opernih arija i dueta odlučila prikazati slikama koje će biti projicirane tijekom programa. 


I tu iznenađenjima nije kraj. Prigodom izvedbe dueta iz Janáčekove "Jenůfe", obje će solistice biti odjevene u pletene kreacije koje je Knego i osmislila i ručno izradila.


Poslušlušajte Anamariju Knego: 

o koncertu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.