Ovotjedna glavna namirnica za slasticu iz primorske kuhinje je badem. Badem, bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul. Postoji izreka da je pet badema dnevno dovoljno za dug i zdrav život. Isprobajte recept:
22.12.2021.
10:31
Autor: Marta Ožanić
Badem
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell
Ovotjedna glavna namirnica za slasticu iz primorske kuhinje je badem. Badem, bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul. Postoji izreka da je pet badema dnevno dovoljno za dug i zdrav život. Isprobajte recept:
BADEMOVE PLOŠKICE
Sastojci:
Za tijesto: 350g brašna, malo soli, 180g putra, 1 jaje, 1 žumanjak, 100g šećera u prahu, 1 vanilin šećer
Za nadjev: 250 mljevenih badema, 60g meda, 8 žl. ruma, sok 1 limuna
Postupak:
U veliku zdjelu prosijte brašno. U sredinu stavite putar narezan na listiće, šećer i vaniliju te sol i jaje ulupano sa žumanjkom. Brzo umijesite prhko tijesto, umotajte u foliju i ostavite dva sata u frižideru da odmori.
Za nadjev jednostavno pomješajte mljevene bademe s medom, rumom i sokom limuna i gotovo.
Pleh obucite u masni papir a pećnicu zagrijte na 180°C.
Tijesto podjelite na dvije iste polovice. Prvu razvaljajte na oko 4 mm i stavite na pleh. Premažite nadjevom pa i drugu polovicu tijesta razvaljajte u istoj veličini i njome preklopite nadjev. Kolač dobro nabockajte vilicom i pecite oko 20 minuta na 180°C.
Čim je pečen dobro ga pospite šećerom u prahu i narežite na lijepe ploškice.
Dobar Vam tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI