Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Bademove ploškice

22.12.2021.

10:31

Autor: Marta Ožanić

Badem

Badem

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Ovotjedna glavna namirnica za slasticu iz primorske kuhinje je badem. Badem, bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul. Postoji izreka da je pet badema dnevno dovoljno za dug i zdrav život. Isprobajte recept:

BADEMOVE PLOŠKICE


Sastojci:


Za tijesto: 350g brašna, malo soli, 180g putra, 1 jaje, 1 žumanjak, 100g šećera u prahu, 1 vanilin šećer

Za nadjev: 250 mljevenih badema, 60g meda, 8 žl. ruma, sok 1 limuna


Postupak:


U veliku zdjelu prosijte brašno. U sredinu stavite putar narezan na listiće, šećer i vaniliju te sol i jaje ulupano sa žumanjkom. Brzo umijesite prhko tijesto, umotajte u foliju i ostavite dva sata u frižideru da odmori.


Za nadjev jednostavno pomješajte mljevene bademe s medom, rumom i sokom limuna i gotovo.


Pleh obucite u masni papir a pećnicu zagrijte na 180°C.


Tijesto podjelite na dvije iste polovice. Prvu razvaljajte na oko 4 mm i stavite na pleh. Premažite nadjevom pa i drugu polovicu tijesta razvaljajte u istoj veličini i njome preklopite nadjev. Kolač dobro nabockajte vilicom i pecite oko 20 minuta na 180°C.


Čim je pečen dobro ga pospite šećerom u prahu i narežite na lijepe ploškice.


Dobar Vam tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.