Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncertna sezona HNK Zajca odlično je počela!

24.09.2022.

13:28

Autor: Ana Marija Ilić

Riječki simfonijski orkestar i gost na početku koncertne sezone

Riječki simfonijski orkestar i gost na početku koncertne sezone

Foto: Ana Marija Ilić / Radio Rijeka

Najizvođenije Laloovo djelo je Koncert za orkestar i violončelo u d-molu. U petak ga je, uz Riječki simfonijski orkestar, izveo čelist Berlinske filharmonije Bruno Delepelaire na otvaranju koncertne sezone u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Bruno Delepelaire je jedan od najtalentiranijih čelista mlade generacije u Europi, a renome je u Rijeci opravdao besprijekornom tehnikom, toplinom tona i zanimljivom interpretacijom koja je preuzela sve zahtjeve orkestra.


Brucknerova Osma simfonija jedna je od posljednjih velikih romantičarskih simfonija, a njezina kompleksnost česta je tema muzikologa i glazbenih teoretičara. 


Anton Bruckner želio je stvoriti najveću instrumentalnu simfoniju svih vremena, uključujući i najviše zahtjeve prema interpretima. Njezini su razmjeri postali gigantski, postavljajući ogromne zahtjeve i pred izvođače i pred publiku. 


Od praizvedbe skladbe, dirigenti primjenjuju značajno različite pristupe interpretaciji, uključujući odabir tempa i odabir partiture. Valentin Egel je postigao vrlo dobru ravnotežu između sveobuhvatne interpretacije i sitnih detalja. 


Vrlo domljiv bio je finale koji je dekonstruirao sonatnu formu, pritom ističući tematski materijal iz prva tri stavka. Nemoguće je izdvojiti samo jednu sekciju orkestra koja je zaslužna za veliki uspjeh, ali poseban pečat dali su puhači koji su bili besprijekorni.


Veliku pohvalu kazalište zaslužuje za jako dobru izvedbu, ali i za odabir programa koji se ne čuje često na hrvatskim pozornicama. 


Poslušajte djelić atmosfere te kako je izvedbu komentirala publika:

Početak koncertne sezone u HNK Zajcu, osvrt

Početak koncertne sezone u HNK Zajcu, što kaže publika?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.