Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Mediteranska trilogija" riječkog baleta uspjeh duguje izuzetnim plesačima

05.02.2022.

13:55

Autor: Ana Marija Ilić

Španjolska rapsodija

Španjolska rapsodija

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci odigrao je prvu ovosezonsku i ovogodišnju premijeru: "Mediteranska trilogija". Na glazbu Stravinskog, Pergolesija, Debussyja i Ravela koreografije su pripremila tri autora

Od triju baleta, "Pulcinella" je scenografski i kostimografski najbogatiji, a sve je u potpunoj službi radnje. Ples jasno ocrtava narativ likova iz commedije dell'arte koji s maskama i grotesknim pokretima djeluju poput lutki. 


"Preludij za poslijepodne jednog fauna" je simfonijska pjesma koja je nastala kao interpretacija stihova simbolista Mallarmea. Preludij je nastao kao reakcija na "vladavinu" njemačko-austrijske glazbene scene i njihove duge tradicije predvođene Beethovenom, Schubertom, Schumannom i Wagnerom, a do neke mjere i Berliozom, SaintSaënsom i Franckom.


Kao što je Debussyjevo djelo otvorilo put ka modernizmu, balet Vaslava Nižinskog predstavljao je prekretnicu u baletu jer je lik bosonogog fauna odbacio baletni formalizam te je slavio seksualnost. Na riječkoj pozornici faun Michele Pastorini i Ksenija Krutova u ulozi nimfe slave tjelesnost. No, narcisoidni faun lišen je potrebe za drugim bićem, zarobljen je u kotaču svog ega. Nimfa mu je sušta suprotnost, slavi tijelo erotičnim i senzualnim pokretima te uživa u golotinji svog tijela.


Koreografiju trećeg baleta postavlja Felipe Portugal, a temelji se na Ravelovoj "Španjolskoj rapsodiji". Baletani u crvenim tkaninama postaju razglednice Španjolske, a radnja se brzo izmjenjuje kroz plesne motive skrivene iza prozirnog vela. Kombinirajući balet na špicama s modernim plesom, djelo postaje impresionistička slika.


"Mediteranska trilogija" je uspješan projekt riječkog baleta koji svoj uspjeh duguje izuzetnim plesačima. Poslušajte djelić atmosfere:

Dio atmosfere Mediteranske trilogije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.