Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:27 / 08.03.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

Kreativna Europa: HNK Zajc u tri milijuna eura vrijednom projektu

HNK Zajc u velikom projektu što ga financira Kreativna Europa

HNK Zajc u velikom projektu što ga financira Kreativna Europa

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Upravo je odobren projekt DECONFINING, sufinanciran iz programa Kreativna Europa, a kojeg je dio i riječki HNK Ivan pl. Zajc zajedno s nizom velikih europskih i afričkih kulturnih institucija i gradova.


Projekt će trajati četiri godine i vrijedan je više od tri milijuna eura, a budžet HNK Zajca bit će gotovo 400 tisuća eura. Projekt povezuje kulturne scene, umjetnike i znanstvenike te sveučilišta i publiku iz Europe i Afrike. 


Riječko kazalište ostvarit će koprodukciju s najvećim afričkim kazalištem: Grand Théâtre National Doudou Ndiaye Coumba Rose (National Theatre Dakar) iz Dakara u Senegalu.


Producirat će se predstave, performansi, instalacije, podcasti, organizirat će se međunarodne turneje, stvoriti bogati otvoreni digitalni arhiv, organizirat će se forumi, konferencije, platforma za mobilnost, interaktivni alati za strateško djelovanje, bit će objavljena antologija novih umjetničkih tekstova, a su svim programskim aktivnostima sudjelovat će ansambli Hrvatske i Talijanske drame HNK Zajca.


U projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 europskih i jedne afričke države, a uz riječko kazalište u toj ekipi su : ITI Germany iz Berlina kao voditelji projekta; Pro Progressione Kulturalis Nonprofit Kozhasznu KFT, Mađarska; Bodo2024 IKS, Norveška; Kulturhaupstadt Bad Ischl – Salzkammergut 2024 Austrija; National Kaunas Drama Theatre, Litva; Art Transparent, Poljska; Institut Umeni – Divadelni Ustav, Češka; On the Move, Belgija; Goethe Institut Madrid, Španjolska; Institut za transmedijski dizajn, Slovenija i Culture Funding Watch, Tunis.


Ovo je treći projekt HNK Ivana pl. Zajca sufinanciran sredstvima programa Kreativne Europe, podsjećaju iz kazališta, a financijski je trostruko veći od prva dva. Prvi je bio (Re)Discovering Europe koji se bavio problemima manjina u Europi, a drugi je projekt riječkog HNK usredotočen na razvoj publike ADESTE+ u okviru kojeg je otvorena kazališna Galerija Zajc, jedinstvena u Hrvatskoj.


Poslušajte kako o novoj priči riječkog HNK u Kreativnoj Europi govori intendant kazališta Marin Blažević:

Marin Blažević o novom europskom pothvatu riječkog HNK Zajca