Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opojna ljepota žrtve ljubavi u dvije verističke opere premijerno na sceni HNK Zajca

25.01.2023.

10:51

Autor: Tatjana Sandalj

-

-

Foto: - / -

Pod dirigentskim vodstvom maestra Mattea Salveminija, na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu 25. siječnja u 19 sati prvi put u istoj večeri bit će izvedene dvije opere u režiji Dražena Siriščevića: obnovljena "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija i premijerno "Pagliacci" Ruggera Leoncavalla.

Dvije najpopularnije verističke opere tradicionalno se izvode u paru. U objema su tema opsesivna ljubav i ljubomora, izdaja i osveta. Svi likovi na pozornici su ljudi od krvi i mesa kakve svakodnevno srećemo, a obje se napeto slušaju i gledaju kao potresne glazbene drame.


"'Cavalleria rusticana' i 'Pagliacci' su dvije opere u zrcalu, dva svijeta koja se prepoznaju", ističe redatelj Dražen Siriščević

Prva se zbiva na čistini križa jednog uskrsnog jutra. "Pagliacci" dijeli taj križ u opojnoj ljepoti žrtve ljubavi. "Cavalleriu rusticanu" ovoga puta gledamo u istarskim freskama, a operu "Pagliacci" u sudaru srca i čelika Rijeke. "Cavalleria rusticana" je sva zatvorena u strogoću misnoga slavlja kojemu se suprotstavlja neobuzdana strast, a opera "Pagliacci" je široko otvorena u raskošnome ludovanju i bujici karnevalskih svečanosti, objašnjava Siriščević.


Kao Santuzza u operi "Cavelleria rusticana" nastupit će nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, a u ulozi Turiddua Ivan Defabiani, s kojim će u kasnijim izvedbama alternirati Bože Jurić Pešić. Alfija će tumačiti Robert Kolar, a Lolu Ivana Srbljan. U ulozi Lucije bit će Sofija Cingula, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmjenjivati Ivanica Vunić


Predvodeći solističku ekipu premijerne izvedbe opere "Pagliacci" debitirajući kao Canio, prvi put će na riječkoj opernoj pozornici nastupiti bugarski tenor Ivan Momirov koji je svoju karijeru izgradio nastupima na opernim pozornicama diljem svijeta i u vodećim svjetskim opernim kazalištima kao što su primjerice Kraljevska operna kuća Covent Garden u Londonu, Teatro dell'Opera u Rimu, Teatro Carlo Felice u Genovi ili Mariinsky teatar u Sankt Petersburgu. 


U ulozi Nedde nastupit će slovenska sopranistica Mojca Bitenc koju je riječka publika upoznala prigodom Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača "Zinka Milanov" kada je osvojila 2. nagradu žirija i nagradu publike. S njom će alternirati riječka sopranistica Vanja Zelčić


Prvi put će u Rijeci nastupiti i Domenico Balzani kao Tonio, a s njim će pak kasnije alternirati Robert Kolar i Ivan Šimatović. Beppe će biti Marko Fortunato, a Silvio Davor Nekjak


Za obje operne predstave scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a scenski pokret Oksana Brandiboura Kožul.


To da riječka "Cavalleria rusticana" ima veze s istarskim freskama već znamo, a kave veze "Pagliacci" ima s Rijekom i nekadašnjom Industrijskom ulicom? Kako se dvije opere prepoznaju u zrcalu? Poslušajte tumačenje Dražena Siriščevića:

Dražen Siriščević o dva zrcalna operna svijeta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.