Hrvatski radio

Radio Rijeka

Performansi iz cijelog svijeta na riječkom lukobranu

05.09.2014.

17:51

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zooming Fluid States Festival Rijeku je na nekoliko dana učinio svjetskim središtem izvedbenih umjetnosti, a što se sve može izvesti i kako izvedbe mogu izgledati, vidjet ćemo u subotu od 18 do 22 sata na duž šetnice na riječkom lukobranu u desetak performansa i umjetničkih instalacija.

Neće to biti samo izlog umjetničkih kreacija, već doslovce mjesto kreacije. Izvedbe počinju u 18 sati na zelenome mostu na početku lukobrana, odakle svojevrsna "procesija" kreće do kraja šetnice. A duž cijeloga lukobrana svoje će radove, promišljanja i ideje postaviti gosti iz raznih krajeva svijeta: Paname, sjevernog Atlantika, Grčke, Libanona, Filipina, Bosne i Hercegovine, otočja Cook,  Bahama, Australije...

Performansi su osmišljeni nakon što su kreativci dobili mape i fotografije riječkog lukobrana – koji ih je ipak, unatoč detaljnim virtualnim uputama, kad su ga vidjeli "uživo", iznenadio svojom dužinom. Iz kulturološki posve različitih dijelovi svijeta na lukobran će pristići najrazličitije moguće ideje.

Primjerice, iz Paname će na molo longo donijeti dio Panamskog kanala u mirisu parfema. Sestre Hope postavit će interaktivnu instalaciju na brodu u koji će posjetitelji ulaziti jedan po jedan kako bi u razgovoru u četiri oka upoznali ideju o poetičnom obrazovanju. S japanskim umjetnicima posjteitelji festivala moći će naučiti usporene pokrete Butoh plesa i tako proći šetnicom.

Bit će tu i Radio Slobodan Santorini koji će se čuti s pramca jednog od brodova, a Nadra Assaf iz Libanona u riječku će luku odlagati komadiće Mediterana – kamen, pijesak, vodu. Gosti iz Filipina postavit će apokaliptičnu videoinstalaciju Proba za katastrofu, dok se susjedi iz Bosne i Hercegovine govore o četiri lica Omarske, koja je bila rudnik, srpski logor, čeličana i filmski set.

S otočja Cook stiže svjetlosna instalacija, s Bahama "čarobne" kuglice koje će lebdjeti tik ispod površine mora, a na samom vrhu lukobrana gosti iz Australije prikupljat će od posjetitelja sol (ponesite je sa sobom!), koju će vratiti moru.

Nakon performansa sa soli, u 22 sata počinje završni tulum uz Smeđi Šećer, a bit će i hrane i pića za okrjepu šetača, nakon prijeđenih 1740 metara dužine molo longa. Budući da se sve događa na javnom prostoru, ulaz se ne naplaćuje, a svi se šetači mogu (ili ne moraju) pridružiti performerima i njihovoj publici. Bit će to iznimno kreativna subotnja večer, obećava Petra Corva iz udruge Drugo more koja organizira Zoom festival:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.