Šipak je za mnoge miris djetinjstva – čaj koji je mirisao vrtićima, kućama naših nona i zimskim jutarnjim ritualima. No iza tog skromnog crvenog ploda krije se pravo bogatstvo svojstava koja moderna fitoterapija ponovno otkriva.
02.12.2025.
12:55
Autor: Iva Črnjar Ivančan
Divlji šipak
Foto: Patrik Macek / PIXSELL
Šipak je za mnoge miris djetinjstva – čaj koji je mirisao vrtićima, kućama naših nona i zimskim jutarnjim ritualima. No iza tog skromnog crvenog ploda krije se pravo bogatstvo svojstava koja moderna fitoterapija ponovno otkriva.
O Šipku smo govorili u ovotjednoj Travarici sa stručnjakinjom za tradicionalno travarstvo i fitoaromaterapeutkinjom Martinom Bogdanić.
Riječ je o plodu divlje ruže Rosa canina, iako sve divlje ruže daju šipak i sve ih možemo brati. Upravo Rosa canina naša je najljekovitija vrsta, prepuna vitamina, flavonoida i moćnih antioksidansa.
Šipak snažno djeluje na imunitet – nekad se koristio protiv zaraznih bolesti, a danas znamo da obiluje antioksidansima koji štite stanice i usporavaju starenje.
Ima učinak na masnoće u tijelu – istraživanja pokazuju da može pomoći kod regulacije masnoća i metabolizma.
Podržava srce i krvne žile – zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu.
Čaj od latica ruže smiruje – blago umiruje živčani sustav, pomaže kod nesanice, upala grla i čak kao oblog kod konjunktivitisa.
Za čaj se šipak bere dok je tvrd, a za marmeladu tek nakon prvog mraza. Bez obzira sušite li cijeli plod ili ga odmah režete i meljete, najvažnije je jedno: prije kuhanja treba ga usitniti, idealno tako da se razbiju i koštice – jer u njima se krije najviše ljekovitih masnih kiselina i vitamina E.
Još zanimljivosti poslušajte u ovotjednoj Travarici:
Travarica: Šipak
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI