Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praktična nastava povijesti umjetnosti: 700 godina Panela blaženoga Leona Bemba

21.02.2022.

11:36

Autor: Tatjana Sandalj

Majstor Bogorodičine krunidbe iz 1324., Panel blaženog Leona Bemba, Zbirka sakralne umjetnosti, Vodnjan

Majstor Bogorodičine krunidbe iz 1324., Panel blaženog Leona Bemba, Zbirka sakralne umjetnosti, Vodnjan

Foto: - / Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci

Nastavnici i studenti Diplomskog studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obilježili su 700 godina Panela blaženoga Leona Bemba koji se čuva u Zbirci sakralne umjetnosti u Vodnjanu stručno-znanstvenim skupom, nakon što su studentice, u okviru kolegija "Venecijansko slikarstvo ranog novog vijeka: kontekstualna analiza", umjetninu proučavale na terenu, ali i kontekstualizirale cijelu priču posjetom Veneciji. 

Više od 700 predmeta nalazi se u Zbirci sakralne umjetnosti Župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu, a jedan od njih - panel na kojem je prikazan život blaženoga Leona Bemba - nastao je prije 700 godina. Rad je, osim zbog svoje umjetničke vrijednosti, zanimljiv i zbog novih prijedloga o tome tko bi mogao biti njegov autor. 


Nakon što su studenti Odsjeka za povijest umjetnosti mjesecima radili samo na reprodukcijama, na inicijativu nositeljice kolegija "Venecijansko slikarstvo ranog novog vijeka: kontekstualna analiza" prof. dr. sc. Nine Kudiš, studentice su izašle iz soba, učionica i kabineta i proučavale panel u zbirci u Vodnjanu.

Istraživački tim ispred Panela blaženog Leona Bemba, Zbirka sakralne umjetnosti, Vodnjan

Istraživački tim ispred Panela blaženog Leona Bemba, Zbirka sakralne umjetnosti, Vodnjan

Foto: - / Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci

Panel blaženoga Leona Bemba izvorno se nalazio u Veneciji, a u Vodnjan ga je prenio slikar i kolekcionar Gaetano Grezler početkom 19. stoljeća. Međutim, iako je djelo datirano, na sebi ima upisanu 1321. godinu, nije se znalo tko ga je naslikao. Dugo vremena povjesničari umjetnosti vjerovali su da je to bio Paolo Veneziano, ali onda su usporedbama utvrdili da je riječ o djelu starijeg majstora. 


Paradigmatsko djelo tog mastora je Bogorodičina krunidba iz 1324. godine koja se čuva u Washingtonu te se po njemu sada i naziva, a najvjerojatnije je riječ o Martinu Venezianu, ocu Paola Veneziana. Opus Majstora Bogorodičine krunidbe iz 1324. se polako prepoznaje, a na znanstvenom skupu govorilo se i o njegovim formativnim godinama te o najranijim djelima. 


U povijesti umjetnosti ništa bez konteksta, stoga je studetnicama bilo zanimljivo uživo u Veneciji proučavati slikarstvo iz vremena prije Majstora Bogorodičine krunidbe iz 1324. godine

Galerija
Istraživački tim u crkvi San Zan Degolà u Veneciji, Foto: -/Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci
Santa Maria e Donato na Muranu - dream team na djelu!, Foto: -/Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u RijeciIspred Pale d'oro, Bazilika svetog Marka, Venecija, Foto: -/Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci

Razna blaga skrivaju naši skaralni objekti, a zbirku Župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu doista vrijedi vidjeti. Dok ne stignete uživo do Vodnjana, sve o projektu 700 godina Panela blaženoga Leona Bemba moći ćete uskoro doznati na internetu, na stranicama projekta riječkog Filozofskog fakulteta, a dr. Kudiš planirala je i novi znanstveni skup u Vodnjanu na proljeće te publikaciju koja će objediniti sve spoznaje o vodnjanskom panelu. 


U međuvremenu, dr. Kudiš govori o istraživanjima, a studentice Lara Blažina i Luciana Fuks o tome kako je bilo sresti se s panelom napokon uživo, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.