Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera: Fellinijev "Amarcord" na riječkim kazališnim daskama

01.11.2022.

10:46

Autor: Tatjana Sandalj

Deni Sanković, Olivera Baljak i Dean Krivačić u prizoru predstave Amarcord

Deni Sanković, Olivera Baljak i Dean Krivačić u prizoru predstave Amarcord

Foto: - / HNK Zajc

Tko bi se usudio na kazališne daske postaviti kultni Fellinijev film "Amarcord"? Usudio se, za kazališnu pozornicu film je adaptirao i predstavu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca režirao argentinski kazališni umjetnik Luciano Delprato. Premijera je na programu 2. studenoga u 19:30 sati. Premijerni blok traje do 9. studenog.

Zanimljiv i izazovan početak dramskog programa u riječkom HNK Zajcu nude glumci Hrvatske i Talijanske drame koje je izabrao Luciano Delprato za koprodukcijski projekt koji, uz riječki HNK, potpisuje i INK Gradsko kazalište iz Pule. 


Čvrst okvir igre zadali su im ljudi koje Delprato navodi kao suautore: Belén Parra, scenografkinja i kostimografkinja, koreograf Michele Pastorini i autor glazbe Osman Eyublu. Dario Družeta oblikovao je svjetlo.


Podsjećamo, Delprato se vratio kao poseban gost dramskog programa ove sezone u HNK Zajcu, nakon što je u istom kazalištu režirao višestruko nagrađivanu predstavu "Kralj Edip" i "Decameron".

Odajemo počast filmu crpeći iz njega što više onog kazališnog. Naša su misija i cilj bili ne iznevjeriti one koji vole film i ne isključiti one koji ga nisu pogledali. Teško je ponuditi nešto novo, a ne iznevjeriti one koji očekuju vratiti se u svijet filma. Naravno, predstava će im i to pružiti, ali u kazalištu. A kazalište je posve drugačiji medij.

Luciano Delprato

Amarcord u kazalištu

Amarcord u kazalištu

Foto: - / HNK Zajc

Fellini je bio ilustrator, crtač stripova i karikaturist, a likovi u njegovim filmovima često su najprije bili karikature, pa je i autorski tim riječke predstave posegnuo za njegovim crtežima kao inspiracijom. 


"Talijanski humorni film iz 1973. godine, djelomično je autobiografska priča, nostalgična, duhovita, gorko-slatka drama koja pripovijeda priču o skupini likova u talijanskom gradiću Riminiju, Fellinijevu rodnom mjestu, vraća nas u redateljevo djetinjstvo i Rimini 1930-ih obilježen tradicionalnim društvenim spektaklima i obiteljskim ritualima", podsjećaju nas iz kazališta u najavi predstave.

Ako u tom svadbenom maršu, kojeg ćemo zajedno zaplesati čim predstava počne, uspijemo, makar i na nekoliko sekundi, u tome da nam srca koračaju u istom ritmu, ostvarit ćemo nešto vrijedno - sjećanja.

Luciano Delprato

U predstavi igraju glumci ansambala Hrvatske i Talijanske drame riječkog HNK: Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Biljana Lovre, Ivna Bruck, Serena Ferraiuolo, Jasmin Mekić, Dean Krivačić, Giueseppe Nicodemo, Edi Ćelić, Mario Jovev, Andrea Tich i Deni Sanković.


Poslušajte kako o predstavi govore Miranda, Olivera Baljak i njen sin Titta, Deni Sanković:

Deni Sanković i Olivera Baljak

Deni Sanković i Olivera Baljak

Foto: - / HNK Zajc

Olivera Baljak i Deni Sanković o radu na Amarcordu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.