Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedam mršavih krava za sedam gladnih godina

26.02.2014.

22:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedam gladnih godina koje predstavlja sedam metalnih skulptura krava u prirodnoj veličini, okosnica je izložbe pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u riječkoj Galeriji Kortil.

Riječ je o premijernom prikazu vizualno-zvučne instalacije nadahnute biblijskom pričom o debelim i mršavim kravama, odnosno o dobrim i lošim razdobljima blagostanja i siromaštva u društvu. Osim metalnih skulptura, instalaciju čini i 35-minutni tonski zapis krava kojeg je autor izložbe Elvis Berton snimio u štalama u Savičenti i Bregima u Istri.

Ideja o sedam mršavih krava poklopila se sa sedam kriznih godina u Hrvatskoj, a i s mojom pripremom izlaganja u Rijeci. Počeo sam proučavati anatomiju krava, kosture…Poželio sam ih ogoliti, da izgledaju izmučene, ispaćene, izmuzene - kao velika većina stanovnika ove države, kaže Berton.

Sedam skulptura krava nastalo je kombiniranjem različitog otpadnog materijala kojega je Berton pronalazio na raznim mjestima -  pored ceste, u jarku, na polju, u nečijoj garaži, na otpadu. Sedam samostojećih objekata vidnih su željeznih konstrukcija. Trebamo im se približiti kako bismo razaznali da su obrisi glava, rogova, vimena, leđa, nogu, rebara, repova i ostalih prepoznatljivih kravljih anatomskih detalja sačinjeni od različitih vida, matica, vijaka, cestovnih rubnika, pa dijelova raznih ograda, žljebova, obruča od bačvi ili građevinskog željeza, zapisala je povjesničarka umjetnosti Jelica Ziherl.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na dvadeset i jednoj samostalnoj i više od pedeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Pazinu, točnije u Katunu Trviškom pokraj Savičente. Izložbu Sedam gladnih godina u Galeriji Kortil možete pogledati od 26. veljače do 15. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.