Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret 505. obljetnici: reformacija jučer, danas i sutra

27.02.2022.

15:13

Autor: Tatjana Sandalj

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Ususret 505. obljetnici reformacije svake posljednje nedjelje u mjesecu nudimo dio priče o reformaciji jučer, danas i sutra. Sugovornica u emisiji Susreti je dr. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu.

U društvenom razvoju vrijedi pravilo da ništa ne nastaje ni iz čega, pa je tako bilo i s reformacijom. U prvoj emisiji o reformaciji govorili smo o tome što je prethodilo reformacijskom pokretu. 


Dakle, u priručnicima povijesti crkve uvriježena je teza da je situacija u crkvi na kršćanskom zapadu u vremenu prije reformacije bila prilično dekadentna. Ali - je li u kasnom srednjem vijeku doista sve bilo tako crno, takva duhovna pustoš, da možemo reći da je reformacija bila obnova kršćanstva ni iz čega? 


Bilo je to vrijeme koje je karakterizirao krik ili glad za Bogom i njegovom blizinom u ljudi svih staleža i obrazovanja. Međutim, glad su ponekad tažili religijskim konzumerizmom koji je samo povećavao osjećaj straha, neizvjesnosti, udaljenosti od Boga. Slično kao i u suvremenim vjerskim i svjetovnim konzumerizmima, bio je to začarani krug potrage za instant rješenjima koja nadomještaju iskreni odnos s Bogom. 


S druge strane, upravo se kasni srednji vijek naziva i jednim od najpobožnijih razdoblja u povijesti crkve na kršćanskom zapadu. Devotio moderna / Moderna pobožnost je jedan od pokreta, koji uglavnom nastaju sjeverno od Alpa, a koji pripada skupini kvalitetnih pokreta duhovne obnove u to vrijeme i koji su izravno utjecali na pojavu i razvoj reformacije. 


U nastavku poslušajte emisiju o tome što je prethodilo reformaciji, a u emisiji Susreti i njenom redovitom terminu 27. veljače u 20:40 sati poslušajte kako je iz tog i takvog vremena izrastao Martin Luther.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Poslušajte u Slušaonici