Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uzbudljiva subota u HNK Zajcu: izložba, balet i pijanistički koncert

22.04.2022.

17:02

Autor: Tatjana Sandalj

Zabilježeno na probi baleta "Romeo i Julija"

Zabilježeno na probi baleta "Romeo i Julija"

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu Andrey Gugnin vraća se u riječki HNK Zajc u subotu 23. travnja. S prijateljem, također izvanrednim pijanistom međunarodne karijere, Ukrajincem Vadymom Kholodenkom održat će humanitarni koncert za pomoć Ukrajini.

Prijepodne u HNK Ivana pl. Zajca zainteresirani za razgled Galerije Zajc moći će prisustvovati i probi baleta "Romeo i Julija" čiju premijeru očekujemo 27. travnja.

Razgled kazališne Galerije Zajc uključit će ekskluzivno gledanje prvog čina "Romeo i Julija", baleta Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiříja Bubeníčeka. Publici će novi balet najaviti Maša Kolar, ravnateljica Baleta, potom će ih kustosica Katarina Mažuran provesti interaktivnom izložbom u galeriji, a na kraju slijedi posjet jednoj od posljednjih proba ansambla s Riječkim simfonijskim orkestrom.


Bogat dvosatni program počinje u 10:15 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta ili online.


Andrey Gugnin i Vadym Kholodenko svirat će od 19:30, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Ukrajini čije je Veleposlanstvo u Hrvatskoj otvorilo službeni žiro-račun za donacije financijskih sredstava na koji se izravno uplaćuje iznos pri kupnji ulaznica na ovaj koncert.


Pijanistički virtuozi, koji univerzalnim jezikom glazbe povezuju svijet, su pod imenom iDuo još od 2007. godine aktivno nastupali diljem svijeta. 


Koncert će otvoriti izvedbom djela Claudea Debussyja, njegovom trostavačnom suitom za dva klavira "En blanc et noir".


Potom će Kholodenko izvesti Bagatelle op.1 svog sunarodnjaka, najpoznatijeg živućeg ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova. Njegova glazba dobila je novo značenje za slušatelje u ratom razorenoj zemlji, a njegova se djela izvode na brojnim koncertima za Ukrajinu. Primjerice, njegova "Molitva za Ukrajinu" bila je središnji dio dobrotvornog koncerta Metropolitan Opere prošlog mjeseca, Četvrtu simfoniju posljednjih tjedana svirao je Londonski filharmonijski orkestar, a "Tiha glazba" izvedena je na koncertu za mir u organizaciji Berlinske filharmonije.


Slijedi Balada br. 4 u f-molu velikog pjesnika klavira iz doba romantizma, Frederica Chopina u izvedbi Andreya Gugnina. Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban kao autor i utemeljitelj novog klavirskoga stila koji blistavu virtuoznost stavlja u službu poetičnog izražaja. Od četiri Balade koje je dovršio, značajan broj pijanista smatra upravo Četvrtu najizazovnijom.


Duo će zatvoriti program izvedbom poznate skladbe Aleksandra Skrjabina "Prometej – Poema vatre" čiji je aranžman za dva klavira napisao Leonid Sabaneev.

Andrey Gugnin i Vadym Kholodenko na jednom od zajedničkih nastupa

Andrey Gugnin i Vadym Kholodenko na jednom od zajedničkih nastupa

Foto: - / HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.