Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zajc u Zajcu" - preslab program za 100. godišnjicu smrti skladatelja

16.12.2014.

22:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na samu godišnjicu Zajčeve smrti, u utorak navečer je u nastavku ciklusa koncerata "Opera u foyeru", u HNK-u Ivana pl. Zajca izveden program nazvan "Zajc u Zajcu".

Građani Rijeke u utorak navečer zapalili su svijeće i položili cvijeće kod spomenika Ivanu Zajcu, u Kazališnom parku ispred zgrade riječkoga HNK-a. Tim su činom aludirali na preskroman program obilježavanja cijeloga stoljeća od smrti skladatelja čije ime kazalište nosi.

Uz glasovirsku pratnju Ane Anconelli nastupili su riječki operni pjevači koji pjevaju u operama kao epizodni solisti, pa je i sam program bio prilagođen njihovim glasovnim mogućnostima. Čuli smo nekoliko solo pjesama Ivana Zajca, romancu, tercet i duet iz opere Lizinka te romancu i nekoliko poznatih dvopjeva iz opere Nikola Šubić Zrinjski.

Šteta što se na programu nisu našle i arije iz Zajčevih opera koje su se tijekom godina izvodile na riječkoj pozornici poput Mislava, Bana Legeta, Zlatke, Armide ili arije iz operete Momci na brod, koja je uvijek nailazila na oduševljenje publike. U ovom nastupu treba posebno izdvojiti usklađeni dvopjev Sulejmana i Levija iz opere Nikola Šubić Zrinjski u izvedbi Daria Bercicha i Bojana Fuštara, koji je plijenio toplinom glasova i ritmičnom uigranošću.

Obilježavanje stote obljetnice smrti poznatoga skladatelja, rođenog Riječanina Ivana Zajca u riječkom kazalištu nastavlja se u četvrtak, dvjema izvedbama edukativnog programa maestra Igora Vlajnića Što znamo o Zajcu? za mlađu publiku.

Što nam Zajčeva glazba danas znači i što znamo o njemu Igor Vlajnić, dirigent i pjevač, ispričao je Nevi Funčić, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.