Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobitnik državne nagrade za životno djelo u znanosti je riječki imunolog Bojan Polić

02.01.2022.

22:24

Autor: Tatjana Sandalj

Državna nagrada za znanost, za životno djelo: Bojan Polić

Državna nagrada za znanost, za životno djelo: Bojan Polić

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci, imunolog  dr. Bojan Polić dobitnik je državne nagrade za znanost za 2020. godinu Nagrade za životno djelo u području biomedicine i zdravstva. Rođeni Riječanin, student riječkog Medicinskog fakulteta tu je ostvario cijelu znanstvenu i nastavnu karijeru, a radove je objavljivao u najznačajnijim svjetskim znanstvenim časopisima.

U obrazloženju nagrade stoji: "...nagrađuje se za cjelokupni znanstveni doprinos u području biomedicine i zdravstva i to u području imunologije te za izniman doprinos zajednici unapređenjem znanstvene infrastrukture, odgajanjem novih generacija znanstvenika i bogatom nastavnom aktivnošću."


Kao Humboldtov stipendist dio zanstvene karijere proveo je u Njemačkoj, a po povratku je dr. Bojan Polić uveo ciljanu mutaciju gena u hrvatsku znanost. Zaslužan je za niz otkrića u području istraživanja mehanizama imunološkog nadzora latentne citomegalovirusne infekcije, zatim biološke uloge imunoloških receptora i uloge imunološkog sustava u razvoju metaboličkog sindroma debljine.


Dr. Polić ističe da se odlični znanstveni rezultati mogu postići i u malim sredinama, ali uz neprestano strateško promišljanje razvoja znanstvenih grupa, ulaganja u infrastrukturu i u edukaciju i odgoj novih znanstvenika. Male sredine koje ostanu zatvorene vrte se u krugu i ne mogu rasti, kaže profesor. Mladi ljudi odlaze u inozemstvo naučiti nove vještine i znanja, steći nova iskustva i uspostaviti kontakte, a onda je cilj vratiti ih da na matičnim fakultetima osnuju svoje znanstvene grupe i nastave rad. U razgovoru ističe nekoliko mladih znanstvenica i znanstvenika sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci koji su upravo na usavršavanju u inozemstvu s namjerom da se vrate na Zavod, baš kao i on nekada. 


Bio je voditelj Centra za inženjering i uzgoj laboratorijskih miševa, zatim i prodekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, član je devet društava. Hrvatsko imunološko društvo ga je predložilo, a onda je i izabran za predsjednika Europske federacije imunoloških društava koja ima 14 tisuća članova. Tu dužnost obavljat će u mandatu od 2024. do 2027. godine. 


Oblici rada i zahtjevi se kroz vrijeme mijenjaju, ali uvijek je tu puno uloženog truda. U znanosti posebno, ali volio je osmišljavati interaktivne vježbe, rad sa studentima na način da ih se aktivno uključi u znanstvene procese. Sada je toga manje, više je predavanja i organizacije, ali Bojan Polić uvijek nastoji ostati vezan uz razvoj znanstvenih projekata. Vrijedi reći da postoji još jedan projekt koji ga još uvijek intrigira. 


Nastavljajući se na projekt TransMedRi, razvoja translacijskih medicinskih istraživanja u Rijeci, namjera je otvoriti Centar za translacijsku medicinu. Projekt za zgradu je u cijelosti gotov i očekuje se pravi natječaj za europska sredstva za njegovu izgradnju. Dr. Polić vjeruje da centri za translacijsku medicinu trebaju biti uz svaki medicinski fakultet, ali s naglaskom na pojedine specijalnosti. U riječkom slučaju baza bi bila imunologija, obzirom da je to priča koja se razvija još od vremena prvih transplantacija bubrega. 


S dr. Bojanom Polićem razgovarali smo u Akademskih kvarat ure, poslušajte emisiju:Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.