Hrvatski radio

Radio Rijeka

Društvo REKTOR ne namjerava raskinuti ugovor s TIBO-m

16.07.2014.

16:50

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trgovačko društvo REKTOR d.o.o. Rijeka u cijelosti, kao neistinite i paušalne, osporava navode gospodine Hrvoja Burića da je Ugovor kojeg je TIBO zaključio s REKTOR-om ''štetan''. Navode držimo pravno neutemeljenima i javnosti ukazujemo da se ugovorena poslovna suradnja između TIBO-a i REKTOR-a ni na koji način ne može tretirati štetnim za bilo koga, a najmanje za društvo TIBO i za njegove radnike, stoji u priopćenju što je danas stiglo iz društva REKTOR.

Hrvoje Burić je, drže u REKTOR-u, neovlašteno novinarima na konferenciji u TIBO-u 15. srpnja predočio Ugovor o kupoprodaji i Ugovor o međusobnoj suradnji zaključeni između TIBO-a i REKTOR-a. Stoga će poduzeti sve pravne korake da bi se neovlašteno iznošenje poslovnih tajni sankcioniralo.

Ukazuju i na to da navedeni ugovori nisu štetni za TIBO, jer se REKTOR obvezao isplatiti TIBO-u novčana sredstva potrebna za nužnu pripremu ugovorene dugogodišnje proizvodnje. Burić je zaboravio spomenuti zaštitnu klauzulu u korist društva TIBO - ako REKTOR jednostrano odstupi od ugovora, sva ulaganja u opremu i proizvodne hale društva TIBO od strane tvrtke REKTOR postaju vlasništvo društva TIBO.

Mogli bismo skromno i slobodno ustvrditi kako je ovim ugovorom TIBO-u osigurana vrlo svijetla i izvjesna budućnost u kojoj ugovorena proizvodnja znači potpuno financijsko osamostaljivanje TIBO-a od državnih jasli, angažiranje i redovno podmirivanje plaća svih 94 radnika TIBO-a te dodatno zapošljavanje još najmanje 150 radnika, dakle, još osiguravanje dugogodišnje egzistencije za oko 300-njak obitelji kojima se u Rijeci i okolici ovakve prilike ne samo ne nude svakodnevno, već ne nude uopće! – stoji u priopćenju.

Burić nestručno tvrdi da do sada niti jedan LNG tank nije proizveden, iako pripreme za proizvodnju LNG tankova traju više od tri mjeseca, a ugovori o kojima se sada u javnosti govori zaključeni su tek prije nešto više od mjesec dana. Proizvodnja tankova odvija se u ciklusima u kojima je tijekom 15 dana objektivno moguće proizvesti 20 LNG tankova.

Proklamacije da se zbog smjene uprave REKTOR na štetu TIBO-a ima pravo obogatiti za 8 milijuna EUR-a ugovorene odštete izvučene su iz konteksta ugovora. Decidirano tvrdimo, piše u priopćenju, da REKTOR u ovome trenutku ne namjerava raskinuti ugovor, nego namjerava nastaviti s pripremama za proizvodnju LNG tankova. REKTOR je u ovome konkretnom ugovoru sa TIBO-om iskazao jasnu namjeru – da u TIBO-u zadrži izvornu proizvodnju TIBO kućica, da kroz ulaganja vlastitih financijskih sredstava opremi proizvodnu halu i osposobi postojeće radnike TIBO-a te da zaposli dodatnu radnu snagu, sve kako bi se moglo započeti sa proizvodnjom LNG programa, a za koje društvo REKTOR raspolaže sa potpisanom ugovorima s krajnjim stranim naručiteljima, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.