Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ekocid u Bakarskom zaljevu: 40.000 tona koksa uz more

18.06.2014.

14:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Bakarskom zaljevu događa se ekocid, teško se ugrožava priroda i zdravlje ljudi, a nadležne institucije ne reagiraju, upozorili su HDZ-ovi saborski zastupnici Tomislav Klarić i Branko Bačić.

Lučka uprava Rijeka, preko Luke Rijeka koja je koncesionar, bespravno nasipava more i na tako nasipan i neuređen prostor deponira ugljanu rudaču i to uoči početka turističke sezone, rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Bilo bi zanimljivo čuti što ministar turizma Lorencin misli o tome budući da je nasipavanje vidljivo s magistrale i nove brze ceste prema Krku i Dalmaciji, rekao je Klarić koji navodi da je teret, četrdesetak tisuća tona ugljena, stigao prije 12 dana. Ogromna devastacija, odnosno odlaganje gotovo 50 tisuća tona koksa, vidljivo je iz svemira, a nitko nije reagirao, osim što je Ministarstvo zaštite okoliša naredilo polijevanje vodom da se ne praši, dodaje Branko Bačić.

Grad Bakar se dopisom obratio Ministarstvu zaštite okoliša još u veljači prošle godine, no do danas nije dobio odgovor. U međuvremenu je napravio akcijski plan, mjerio onečišćenje zraka i poduzeo niz drugih mjera. Klarić napominje da su vode Bakarskog zaljeva proglašene posebno osljetljivim područjem na kojem se moraju poštivati rigorozne mjere, s obzirom da pitkom vodom opskrbljuju okolno područje.

Podmorje su neki dan snimali i ronioci, ali zbog velikog zaprašivanja mora nisu mogli obaviti posao. Zbog svega navedenog Klarić najavljuje podnošenje kaznenih prijava protiv Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka te odgovornih osoba u tim institucijama. 

Bačić osuđuje sve što se događa na području Bakra i poručuje kako je skandalozno da se ekocid događa na pomorskom dobru kojim upravlja Republika Hrvatska, a devastira ga tvrtka u kojoj je država 80-postotni vlasnik. Država provodi ekocid, bespravno gradi, nasipava pomorsko dobro, krše se brojni zakoni, a tri nadležna ministarstva i njihove inspekcije ne reagiraju, iako su bile upoznate, naglasio je Bačić.

Stvar je tim nerazumljivija, smatraju HDZ-ovci, ako se zna da je država u Bakraskom zaljevu zatvorila bivšu koksaru, uložila ogromne novce u zaštitu prostora, a sada taj isti prostor devastira. Bačić kaže i kako razumije potrebu Luke Rijeka da negdje smjesti rasuti teret, ali i poručuje kako se to ne radi na tako štetan način, bez potrebne dokumentacije.

Evo izjava Tomislava Klarića i Branka Bačića:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.