Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: sport, glazba i druženje Makedonaca

02.08.2014.

14:26

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svakog dosadašnjeg ljetnog vikenda u Gorskom kotaru bilo je raznih manifestacija, a brojna događanja nastavljaju se i u kolovozu, samo što će, nadaju se organizatori, kiša manje kvariti planove.

Pripadnici makedonske manjine u Hrvatskoj i ove su godine izletište Golubinjak u Gorskom kotaru odabrali kao mjesto središnjeg slavlja svog najvećeg nacionalnog blagdana - Ilindena. Na proslavi, koju je u prvom redu obilježila promocija makedonske glazbene baštine, okupilo se između 400 i 500 sudionika iz Rijeke, Zagreba, Splita, Zadra i  drugih  gradova Hrvatske. Uz ostale uzvanike, pozdravio ih je i počasni konzul Republike Makedonije u našoj zemlji dr. Goran Kalogjera.

Gorani su danas za svoje goste pripremili niz sportsko-rekreativnih te glazbenih događaja. Nakon poprilično kišovitog srpnja, sunčani početak prvog kolovoškog vikenda donio je u Gorski kotar više optimizma organizatoima niza turističkih manifestacija na otvorenom.

U Vrbovskom se održava Sportsko ljeto - na svoje su u prvom redu došli natjecatelji na dva kotača. Uz dječju biciklijadu i ekipnu utrku, Sportsko ljeto uključuje i biciklistički kros, kako za najmlađe, tako i za odrasle. Područje Vrbovskog danas pohode i izletnici koji sudjeluju u projektu Gorski kotar bike tour. Vozi se, među ostalim, i nekim dijelovima goranske biciklističke transverzale.

Delnice poslijepodne i večeras nude glazbena događanja objedinjena pod nazivom Glazbena šetnja parkom. Od podneva traje višesatni rock koncert u izletištu Potok. U delničkom Parku kralja Tomislava nastupa Limena glazba Delnice, a navečer od 20 sati u dvorani Radničkoga doma možete poslušati koncert opernih arija. Za ljubitelje rocka 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, mjesto okupljanja je Ledena dvorana, vrijeme 21 sat, a nastupa grupa CadillacJavlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.