Hrvatski radio

Radio Rijeka

MIPRO: nalazimo li se pred rađanjem novog civilizacijskog transhumanističkog ekosustava?

24.05.2023.

13:08

Autor: Iva Pavletić Crnić

Otvorenje  MIPRO 2023 u hotelu Adriatic

Otvorenje MIPRO 2023 u hotelu Adriatic

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Živimo u jako izazovnim vremenima. Eksponencijalnom dinamikom razvija se tehnologija, što znači da smo na pragu 5. industrijske revolucije, koja je izrodila tehnološku osnovu za razvoj budućnosti. Rekao je to akademik Karolj Skala, predsjednik programskog odbora međunarodnog ICT skupa Mipro 2023. koji do petka traje u Opatiji. 

Danas se održao jedinstveni okrugli stol na kojem su na pitanje "nalazimo li se pred rađanjem novog civilizacijskog transhumanističkog ekosustava?" odgovarali inteligentni roboti.


Nakon što su se razvili inteligentni sustavi mi smo došli u jednu fazu tehnološkog svjetskog prvenstva. Mi sada imamo takvu jaku dinamiku razvoja da se iz dana u dan mijenjaju tehnološke osnove i rezultati te se grade novi sustavi. I sada nastaje jedno svjetsko takmičenje. Država bi se itekako trebala pozabaviti s umjetnom inteligencijom i sa svim nailazećim novim uvjetima i u gospodarstvu i u životu.

akademik Karolj Skala

O ubrzanom razvoju tehnologije više nam je rekao akademik Karolj Skala:


Karolj Skala

Razgovor s robotima koji su sudjelovali na okruglom stolu moći ćete poslušati u petak u emisiji PROvox naše Matee Krmpotić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.