Hrvatski radio

Radio Rijeka

Paola Brdar je vozačica INA cisterne teške 40 tona: Podjela na muške i ženske poslove više ne drži vodu

22.04.2022.

12:30

Autor: Matea Krmpotić

Paola Brdar

Paola Brdar

Foto: Privatna arhiva / Radio Rijeka

Naš današnji PROvox je 31-godišnja žena koju nećete naći na društvenim mrežama, ne objavljuje slike, ne dijeli svoj privatni život i ne daje intervjue. No, došla nam je na ćakulu u PROvox i malo je reći - oduševila nas. Naime, Paola vozi cisternu, dugu 15 metara i tešku 40 tona. 

"Od malena me fasciniralo sve što je na kotačima, govorila sam 'mama, ja ću kad narastem voziti kamion'. No, to je tada bilo nedostiženo", počinje svoju priču naša sugovornica Paola Brdar.


"Moj radni dan je na kotačima, krećem vrlo rano - oko 2, 3 ujutro. I kad mi je teško i kad mi se ne da, uđem u cisternu i svi problemi nestaju", kaže nam Paola.


Na pitanje  - je li u njenoj okolini bilo osuda i stereotipa, odgovara:


"Čula sam dosta komentara - nije to za ženu, curu. Žena bi trebala imati obitelj i držati stupove kuće. No, stereotipi i čuđenje se posebno ističu kad je pozitivna reakcija, ljudi se tomu čude", opisuje Paola.


No, nastavlja Paola, moji kolege na poslu su odlični. Ravnopravna sam, ne dobivam posebni tretman, ne tražim ga i svi radimo jednako"


No, put nije bio lagan. "Na početku je bilo puno straha i nesigurnosti. Čak i suza. Sjedneš u taj kamion i kreneš, pa si kažeš - hoću li ja to moći, kako ću i što ću? Sto pitanja. No onda ide - jedan dan, pa drugi dan i to je sve bio put do ovoga gdje sam sad. Nije mi žao ni jednog dana, noći, niti jednog kilometra", opisuje Paola.


Meni se i najmanja greška gleda pod povećalom, to je tako. Muški kolega kad pogriješi, najčešće se kaže - dogodilo se. Ali da ja pogriješim bilo bi - dogodilo se jer je žena", zaključuje Paola, inače majka devetogodišnjeg dječaka.


"Sin u školi kaže - mama vozi veliki kamion, pa mu djeca kažu da se zabunio, da mu mama sigurno ne vozi veliki kamion. Ali njemu to nije čudno, priča nam s osmijehom simpatična Paola u programu Radio Rijeke.


Što je sve Paola Brdar ispričala Matei Krmpotić, poslušajte u emisiji PROvox:

PROvox

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.