Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plenković: Štete u Gorskom kotaru treba prijaviti EU

21.02.2014.

15:08

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedino rješenje problema s posljedicama ledenoga nevremena u Gorskom kotaru te poplava u središnjoj Hrvatskoj je zahtjev Europskoj uniji da pomogne svojim novcem, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković obilazeći pogođeno područje.

Predsjednik ogranka HDZ-a u Delnicama Mladen Mauhar smatra neprimjernim da niti dvadesetak dana nakon elementarne nepogode, prouzročene ledenom kišom, o toj temi nije održana izvanredna sjednica delničkog Gradskog vijeća. Otvorenim pismom zatražio je njezino hitno sazivanje. HDZ takvim apelom ne želi politizirati oko katastrofe koja je zadesila Gorski kotar, već ukazati na činjenicu da u takvim situacijama treba iskazati zajedništvo, neovisno o stranačkoj pripadnosti. HDZ apelira da u poslovima sanacije posljedica elementarne nepogode državne tvrtke nastoje ponajprije angažirati poduzetnike iz Gorskog kotara što, kažu, proteklih dana nije bio slučaj.

Sve dosad obavljene procjene šteta od ledene kiše u Gorskom kotaru ukazuju kako posljedice nevremena s početka veljače nadilaze razmjere elementarne nepogode te da bi mogle biti svrstane u kategoriju prirodne katastrofe, te sanirane uz solidarnu potporu Europske unije. Stoga je neke od stradalih dijelova goranskog područja danas obišao zastupnik u Europskom parlamentu, HDZ-ov Andrej Plenković.

Najbolje bi po njegovu mišljenju bilo zbrojiti štete od ledenog nevremena i poplava u jedan detaljan dokument te ga dostaviti europskim institucijama. Posljedice vremenske nepogode s pravom su aktualizirali i pitanje zaslužuju li krajevi poput Gorskoga kotara kvalitetnije i poticajnije zakone. Plenković će, kaže, o tome raspravljati s kolegama u Saboru - treba vidjeti hoće li se mijenjati Zakon o regionalnom razvoju ili čak napisati poseban zakon o Gorskom kotaru. 

Goranima, pak, ostaje jedina nada da nakon posjeta brojnih političara tijekom proteklih tjedana, na kraju neće ipak biti zaboravljeni. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.