Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povratak tetrijeba u goranske šume europskim novcem

23.07.2014.

14:47

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatskim i europskim novcem u Gorskom kotaru će se uzgajati tetrijebi gluhani, gotovo izumrla vrsta ptica. Time će se doprinijeti očuvanju prirodne raznolikosti i razvoju turizma u goranskom kraju.

Primorsko-goranska županija i Lovački savez Hrvatske u Gorskom kotaru će, kroz projekt LIFE Europske unije, zajednički sufinancirati rad Centra za uzgoj tetrijeba gluhana, kako bi se ova zaštićena vrsta sačuvala od nestajanja. Ugovor o ovoj suradnji potpisali su na čabarskom području župan Zlatko Komadina i predsjednik Lovačkog saveza Hrvatske Đuro Dečak.

 Potpisivanje sporazuma (Foto: PGŽ)  

Gorski kotar ističe se svojom bioraznolikošću u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe. Ovdje imamo sve tri velike zvijeri, vuka medvjeda i risa, ali i tetrijeba gluhan, vrstu koja je gotovo izumrla. U suradnji s ovim vrijednim ljudima i lovcima zaštitit ćemo je i razmnožiti da se u goranskim šumama iznova može osluškivati tetrijebov pijev, rekao je Komadina.

Vraćanje tetrijeba u goranske šume bit će neprocjenjiv, smatra Dečak. Pjevališta tetrijeba, koja su bila poznata diljem Europe, sada su gluha jer ovih ptica nema. Zato se i krenulo u projekt uzgoja - dosad je uređen kavez za smještaj matičnog jata tetrijeba, a slijedi uređenje objekta za podmladak.

Investicija nije malena - sljedeća faza koštat će oko 130 tisuća kuna, od čega po 60 tisuća daju Županija i Lovački savez Hrvatske te 10 tisuća kuna županijski lovački savez. Želja je i plan doći do europskog novca, ukupno oko milijun eura. Prvi rezultati uzgoja tetrijeba trebali bi se vidjeti za tri godine. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.