Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi natječaj za studentske stipendije MZOS u 2014.

12.01.2014.

10:56

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak 13. otvara natječaj za stipendiranje redovitih studenata visokih učilišta i studenata s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2014.

Velika je novost to što će se ove godine svi kandidati prijavljivati internetom, na elektroničkom obrascu. U priopćenju MZOS-a ističe se da će se dodijeliti minimalno 2650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna.

Ministarstvo je ove godine istodobno na sveučilišta i Vijeće veleučilišta i visokih škola prebacilo 11,1 milijuna kuna budući da su oni u potpunosti preuzeli u nadležnost isplatu stipendija osobito darovitim redovitim studentima. Uz to, dodaje se, Ministarstvo je osiguralo još četiri milijuna kuna za stipendije koje će se u ovoj godini dodijeliti uz pomoć Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Za studentske stipendije ukupno je osigurano više od 61 milijun kuna, što je gotovo 20 milijuna kuna više nego prošle godine. Pojedinačne stipendije povećane su s 500 do 800 na 1200 kuna mjesečno.

Na natječaj za državne stipendije mogu se od ponedjeljka, 13. siječnja, prijaviti svi redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na preddiplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij te studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Od ponedjeljka više na www.mzos.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.