Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: dobitnici Državne nagrade za znanost ističu važnost timskog rada

06.12.2022.

14:41

Autor: Tatjana Sandalj

Dobitnici Državne nagrade za znanost s riječkog sveučilišta: Špalj, Juranić Lisnić, Lerga i Milivojević

Dobitnici Državne nagrade za znanost s riječkog sveučilišta: Špalj, Juranić Lisnić, Lerga i Milivojević

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Četiri doktora znanosti sa Sveučilišta u Rijeci idućega tjedna će u Hrvatskom saboru primiti Državne nagrade za znanost za 2021. godinu. Uoči te svečanosti, u utorak je s njima razgovarao riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima. 

Nagrade jesu namijenjene prvenstveno za znanstvene rezultate, ali svi oni u radu sa studentima podižu opću razinu znanja, istaknuto je tijekom razgovora. A zanimljivo je da su dogovoreni i neki budući razgovori o projektima tijekom kojih će znanstveni rezultati biti primijenjeni u razvoju gospodarstva u Rijeci.


Nagrađeni znanstvenici redom ističu važnost timskog rada i sustavne podrške u postizanju rezultata u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, ali i u primjeni rezultata znanstvenih istraživanja. 


A njihove su teme u rasponu od istraživanja citomegalovirusa i SARS‑CoV‑2 virusa, zatim kvalitete života pacijenata dentalne medicine nakon provedenih zahvata, preko algoritama za obradu i analizu nestacionalnih signala iz različitih područja, do povijesne sinteze vladavine Gaja Julija Cezara nad istočnom obalom Jadrana. Obrazloženja nagrada pronađite OVDJE.


O radu za koji će primiti visoko državno priznanje govore redom Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog faklteta, Jonatan Lerga s Tehničkog fakulteta, Stjepan Špalj s Fakulteta dentalne medicine i Feđa Milivojević s Filozofskog fakulteta, poslušajte:

Juranić Lisnić, Špalj, Lerga i Milivojević o radu za koji su nagrađeni:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.