Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tonči Tadić o projektu ITER, komadiću Sunca na Zemlji

04.05.2022.

12:36

Autor: Neva Funčić

Ilustracija eksperimentalnog pogona za istraživanje nuklearne fuzije

Ilustracija eksperimentalnog pogona za istraživanje nuklearne fuzije

Foto: Stefan Sauer / Pixsell

 U sklopu međunarodnog projekta ITER, do 2026. godine u južnoj Francuskoj trebalo bi biti završeno postrojenje za fuziju energije, a u projekt je uključeno i nekoliko htvatskih tvtki, najavio je fizičar Tonči Tadić. On će u sklopu Festivala znanosti u Dječjoj kući danas u 19 sati održati predavanje "Fuzija, ITER i DONES".

Viši znanstveni suradnik u Institutu "Ruđer Bošković", dr. Tonči Tadić tumači da se u energetskoj krizi okrećemo obnovljivim izvorima energije, kao što su vjetar i sunce. A u središtu naše zvijezde Sunca je fuzijski reaktor.


Fuzija jezgri izotopa vodika - deuterija i tricija -ono je što daje energiju Suncu i drugim zvijezdama. Projekt ITER , što na latinskom znači "put", je jedan od najambicioznijih energetskih projekata u svijetu danas. Cilj mu je do 2035. ovladati energijom fuzije, odnosno postići tzv. goruću plazmu, odnosno dobiti komadić Sunca na Zemlji. Vrijednost projekta ITER procijenjena je na 15 milijardi €, a u njemu sudjeluju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Europski dio projekta vodi agencija za fuzijsku energiju Europske unije, "Fusion for Energy", sa sjedištem u Barceloni, čiji je suvlasnik i Hrvatska. Sam uređaj gradi se u Cadarsheu u južnoj Francuskoj i trebao bi biti gotov do 2026. godine.


Cilj je DONES-a omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje. Ovaj 650 milijuna € vrijedan uređaj sastoji se od linearnog akceleratora izuzetne snage koji bi ubrzavao deuterij prema slapu tekućeg litija i tako proizvodio intenzivan snop neutrona za ozračivanje fuzijskih uzoraka. DONES i njemu srodni AFNS-i u Japanu gradili bi se u suradnji EU-a i Japana, a glavni su partneri unutar EU-a Španjolska i Hrvatska.


Za sudjelovanje u predavanju profesora Tadića potrebno se prijaviti na: american.corner@gkri.hr., a razgovor iz programa Radio Rijeke možete poslušati ovdje:


Tonči Tadić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.