Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan mimoza: obojite dan u žuto protiv raka vrata maternice

15.01.2022.

12:24

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Treća subota u siječnju svake je godine nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza. Ove godine neće biti mimoza na trgovima i ulicama Primorsko-goranske županije u organizaciji Lige protiv raka PGŽ, ali su zato organizirali kampanju informiranja u medijima i na društvenim mrežama, a podržati ih možete na jednostavan način.

Obucite nešto žuto, zamotajte se u žute šalove, obujte žute tenisice ili napušite žute balone... fotografirajte se i fotografije pošaljite u poruci na Facebook stranicu Lige protiv raka PGŽ da bi mogli složiti Galeriju dobre volje. Podijelite fotografije na svojim profilima na društvenim mrežama i proširite informaciju o tome koliko je rak vrata maternice važan javnozdravstveni problem i koliko ga je lako na vrijeme utvrditi redovitim ginekološkim pregledima.


Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo virusa visokog rizika i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti. Promjene se, srećom, odvijaju godinama. Bolest se lako otkriva na ginekološkom pregledu, testom popularno zvanim Papa-test i to već u predstadiju ili ranom stadiju bolesti kada su izgledi za izlječenje odlični. Rado bismo bili Finska u kojoj se godišnje bilježe tri nova slučaja na 100 tisuća žena, ali u Hrvatskoj smo 2019. godine zabilježili 12,8 slučajeva na 100 tisuća žena. 


Prema podacima Hrvatskog registra za rak, 2018. godine zabilježena su 274 nova slučaja raka vrata maternice ili dva posto svih žena oboljelih od raka te godine. Prosječna dob oboljelih bila je 55,6 godina. Iste godine od te je bolesti umrlo 125 žena. Rak vrata maternice je u Hrvatskoj na trećem mjestu po učestalosti među ginekološkim malignim bolestima. 


Cijeloga idućega tjedna traje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice pa su u Ligi protiv raka PGŽ organizirali svakodnevna dežurstva pri telefonu da bi mogli odgovarati na sva pitanja. Dakle, svakodnevno od 17 do 18:30 na telefonu 051 338 091 na pitanja o raku vrata maternice odgovarat će dežurni ginekolozi i onkolozi. Također, na njihovu Facebook profilu svakoga dana objavit će ponešto od važnih informacija o rizičnim faktorima, o tome zašto ga zovu "tiha" bolest i zašto baš niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice. Pitati možete i na: liga.protiv.raka.pgz@gmail.com.


Pridružite im se, dijelite njihove informacije i rezervirajte svoj termin za pregled kod ginekologa preporuča onkologinja Ira Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ.

Dan mimoza u Rijeci 2020. Mimoza je nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice.

Dan mimoza u Rijeci 2020. Mimoza je nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice.

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.