Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 100 godina bjeloglavi supovi opet stanuju na Učki

05.10.2022.

15:00

Autor: Tatjana Sandalj

bjeloglavi sup u letu

bjeloglavi sup u letu

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Nakon više od stotinu godina, bjeloglavi supovi su se vratili na Učku! Nakon uspostave hranilišta za te zaštićene strvinare, najveće ptice u Hrvatskoj su na južnim liticama Učke savile tri gnijezda iz kojih bi uskoro trebala poletjeti tri mlada ptića, potvrdio je ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić.

Dakle, bjeloglavi supovi vratili su se na Učku kao stanovnici, a ne samo kao povremeni posjetitelji. Učka je postala dom nove, mlade i jedine kontinentalne kolonije bjeloglavih supova u Hrvatskoj. 


Bjeloglavi supovi su jedna od četiri vrste strvinara koje žive u Europi, jedina preostala u Hrvatskoj. Od brojne populacije koja se nekada gnijezdila duž cijele jadranske obale, na 11 otoka i u Slavoniji, preostalo je samo oko 120 parova koji se gnijezde na otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. 


Do smanjenja populacije došlo je prvenstveno zbog smanjenja prirodnog izvora hrane za supove i zato je Javna ustanova Park prirode Učka 2017. godine uspostavila hranilište za bjeloglave supove. Broj jedinki u Parku prirode Učka otada se povećava, a u proljeće ove godine otkriveno je gnijezdo bjeloglavog supa u južnom dijelu parka, pa je osnovna misija hranilišta ispunjena. 


Danas, uz klimatske promjene i pad bioraznolikosti, ovakav uspjeh i konkretan rezultat čovjekovih napora da pozitivno utječe na okoliš dokaz su da su promjene na bolje moguće i da se trud isplati te se nadamo da će ovakvih projekata i vijesti u budućnosti biti i više, poručili su iz Parka prirode Učka.


S Egonom Vasilićem razgovarala je Neva Funčić u emisiji Tris, poslušajte:

Egon Vasilić o supovima na Učki

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.