Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proslava makedonskog nacionalnog praznika: Kako uspješno čuvati tradiciju generacijama?

30.07.2022.

11:30

Autor: Tatjana Sandalj

Veselo društvo MKD Ilinden

Veselo društvo MKD Ilinden

Foto: Gordana Kvajo / MKD Ilinden Facebook

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, u Park šumi Golubinjak u Gorskom kotaru u subotu se s prijateljima sastaju pripadnici makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj, na proslavi makedonskog nacionalnog praznika Ilindena. 

Suorganizator je najstarije društvo Makedonaca osnovano u Hrvaskoj, vrlo dinamično, veselo i raspjevano, puno mladih članova, Makedonsko kulturno društvo Ilinden iz Rijeke.  


Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ilinden iz Rijeke organizirali su i ovogodišnju središnju proslavu najvećeg makedonskog nacionalnog praznika "ILINDEN 1903-2022". Program se odvija pod pokroviteljstvom i uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Općine Lokve.


Okupili su se brojni gosti koje će zabavljati Balkanika bend iz Kranja u Sloveniji, ali su i domaćini iz Makedonskog kulturnog društva Ilinden pripremili bogat program.


Riječki Ilindenci proslavili su prošle godine 30. obljetnicu postojanja, a među manjinskim društvima i šire poznati su po izuzetno uspješnom radu s mladima koji, najsvježije, uključuje i nabavku narodnih nošnji u dječjim veličinama. 


Na jednoj od proba ovoga tjedna zabilježili smo kako pjeva njihov zbor, a predsednicu društva Ivonu Dunoski Mitev pitali smo što i kako rade, koliko ih je, kako nabavljaju nošnje, s kim sve surađuju... Poslušajte u čemu je tajna njihova uspjeha:

Kaf'e u MKD Ilinden u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.