Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi petak u veljači je dan za crvene haljine: što znate o 'ženskom' moždanom udaru?

04.02.2022.

09:56

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Crvena haljina kao simbol veselja, životnog optimizma i brige za svoje zdravlje

Crvena haljina kao simbol veselja, životnog optimizma i brige za svoje zdravlje

Foto: - / Pixabay

Prvi petak u veljači je Dan crvenih haljina - dan svjesnosti o specifičnostima cerebrovaskularnih bolesti kod žena. Zašto? Zato što je moždani udar treći vodeći uzrok smrti žena! Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.


Kod muškaraca je moždani udar tek peti na popisu uzroka smrti, a osim toga žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život od muškaraca. Zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara i kod žena i kod muškaraca su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija. Razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća i postporođajno razdoblje su specifični rizici samo za žene!


Glavni simptomi moždanog udara su utrnulost ruke, disfunkcija govora, asimetrija lica. Ako se naglo pojavi bilo koji od tih simptoma, odmah zovite 112! Kod žena su puno češći manje uočljivi simptomi kao što je iznenadna glavobolja, mučnina i povraćanje, umor i pospanost. 


Pravovremenim liječenjem može se bitno smanjiti smrtnost i stopa invaliditeta, a od ključne je važnosti reagirati u najkraćem mogućem roku! Više o moždanom udaru kod žena, rizicima i simptomima, čitajte OVDJE.


Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, četvrti put obilježava Dan crvenih haljina. Na riječkom Korzu je u petak 4. veljače bio postavljen štand s edukativnim materijalima o moždanom udaru kod žena i njegovoj prevenciji. U podne je, uz poštivanje epidemioloških mjera, u Gradskoj vijećnici počeo niz edukativnih predavanja na temu moždanog udara uz izravan prijenos na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka i Grada Rijeke. Snimke predavanja ostat će dostupne na istim linkovima.


O važnosti Dana crvenih haljina i o tome što je promijenjeno ovim akcijama govori predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka dr. Vladimira Vuletić, o bolesti COVID-19 i moždanom udaru kod žena govori dr. David Bonifačić, a dr. Slavica Kovačić predstavlja neurointervencije u pandemiji COVID-19. Dr. Marina Bralić govor o prevenciji moždanog udara i mogućnosti liječenja, a dr. Ines Strenja izlaže o životu nakon moždanog udara i specifičnostima kod žena. Na kraju o iskustvima preživljenja govore žene koje su doživjele moždani udar.


Na društvenim mrežama akciju obilježava #nosicrveno kojim se svi pozivaju da 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku ženama koje su preboljele moždani udar.


Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka će u crveno osvijetliti fontane na Jadranskom trgu i lučke dizalice na Molo Longu. 


Prva kampanja Dan crvenih haljina, odnosno Go Red for Women, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina: haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.


Još uvijek previše žena zanemaruje simptome i prekasno se javlja, upozoravaju stručnjaci, poslušajte:

Stručnjaci upozoravaju!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.