Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Ljetni gušti

31.07.2024.

11:18

Autor: Jasminka Sušanj

ukusne maline

ukusne maline

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Za sve što je fino i dobro vrijedi se potruditi. I pričekati. Pa će tako biti i s ovom ljetnom čarolijom što je predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. 

Sastojci:


za koru: četiri bjelanjka, malo soli, četiri žlice šećera, dvije žlice brašna;


za 1. kremu: 300 g malina, 300 ml vode, pet žlica šećera, jedan prašak pudinga od vanilije;


za 2. kremu: četiri žutanjka, četiri žlice šećera, 350 ml mlijeka, jedan prašak pudinga od vanilije, osam žlica kokosa, 100 ml mlijeka, 250 ml slatkog vrhnja;


za dekoraciju: grubo ribana čokolada.


Postupak:


Za početak pomješajte osam žlica kokosa i 100 ml mlijeka iz sastojaka za drugu kremu i ostavite sa strane.


Pećnicu zagrijte na 180°C, a pravokutni kalup odvojivih rubova po dnu obucite u masni papir.


Za koru istucite bjelanjke i malo soli. Postupno dodajte šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg. Sad oprezno špatulom umiješajte kokos i brašno pa dobivenu smjesu premažite po dnu kalupa i pecite na 180°C oko 15 minuta.


Za prvu kremu zakuhajte maline i 200 ml vode. Prašak za puding umutite s preostalih 100 ml vode pa dodajte malinama i skuhajte gustu kremu. Odmah je premažite preko pečene kore i sve skupa ohladite.


Za drugu kremu dobro umutite žutanjke, šećer, prašak za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte mu smjesu od žutanjaka i pudinga i skuhajte kremu. Premjestite je u zdjelicu, pokrijte prozirnom folijom i potpuno ohladite.


Istucite slatko vrhnje u mekši šlag. Mikserom dobro pomiješajte ohlađenu kremu od vanilije i namočeni kokos. Sad u to lagano, špatulom dodajte polovicu šlaga i oprezno sjedinite. Rasporedite dobivenu kremu po sloju malina i zagladite. 


Po vrhu još premažite ostatak šlaga i pospite grubo ribanom čokoladom.


Kolač ostavite u frižideru preko noći. Sutradan ga narežite po volji i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 h

Rujan u Art-kinu: Početak nove sezone uz kultne Monty Pythonovce i Sveti gral

Nedjelja, 2. listopada na Trećem

prije

5 h

"Fiume o morte" Igora Bezinovića službeno kandidat za Oscara – zasluženo!

Igor Bezinović

prije

5 h

Garage punk stiže na Radio Rijeku: od Švedske do Australije!

Alternator 318 ovog petka donosi najnovije albume The Hives i Panic Shack

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici