Za sve što je fino i dobro vrijedi se potruditi. I pričekati. Pa će tako biti i s ovom ljetnom čarolijom što je predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj.
31.07.2024.
11:18
Autor: Jasminka Sušanj
ukusne maline
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Za sve što je fino i dobro vrijedi se potruditi. I pričekati. Pa će tako biti i s ovom ljetnom čarolijom što je predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj.
Sastojci:
za koru: četiri bjelanjka, malo soli, četiri žlice šećera, dvije žlice brašna;
za 1. kremu: 300 g malina, 300 ml vode, pet žlica šećera, jedan prašak pudinga od vanilije;
za 2. kremu: četiri žutanjka, četiri žlice šećera, 350 ml mlijeka, jedan prašak pudinga od vanilije, osam žlica kokosa, 100 ml mlijeka, 250 ml slatkog vrhnja;
za dekoraciju: grubo ribana čokolada.
Postupak:
Za početak pomješajte osam žlica kokosa i 100 ml mlijeka iz sastojaka za drugu kremu i ostavite sa strane.
Pećnicu zagrijte na 180°C, a pravokutni kalup odvojivih rubova po dnu obucite u masni papir.
Za koru istucite bjelanjke i malo soli. Postupno dodajte šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg. Sad oprezno špatulom umiješajte kokos i brašno pa dobivenu smjesu premažite po dnu kalupa i pecite na 180°C oko 15 minuta.
Za prvu kremu zakuhajte maline i 200 ml vode. Prašak za puding umutite s preostalih 100 ml vode pa dodajte malinama i skuhajte gustu kremu. Odmah je premažite preko pečene kore i sve skupa ohladite.
Za drugu kremu dobro umutite žutanjke, šećer, prašak za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte mu smjesu od žutanjaka i pudinga i skuhajte kremu. Premjestite je u zdjelicu, pokrijte prozirnom folijom i potpuno ohladite.
Istucite slatko vrhnje u mekši šlag. Mikserom dobro pomiješajte ohlađenu kremu od vanilije i namočeni kokos. Sad u to lagano, špatulom dodajte polovicu šlaga i oprezno sjedinite. Rasporedite dobivenu kremu po sloju malina i zagladite.
Po vrhu još premažite ostatak šlaga i pospite grubo ribanom čokoladom.
Kolač ostavite u frižideru preko noći. Sutradan ga narežite po volji i poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
3 h
prije
5 h
prije
5 h
Emisija
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI