Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Ljetni gušti

31.07.2024.

11:18

Autor: Jasminka Sušanj

ukusne maline

ukusne maline

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Za sve što je fino i dobro vrijedi se potruditi. I pričekati. Pa će tako biti i s ovom ljetnom čarolijom što je predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. 

Sastojci:


za koru: četiri bjelanjka, malo soli, četiri žlice šećera, dvije žlice brašna;


za 1. kremu: 300 g malina, 300 ml vode, pet žlica šećera, jedan prašak pudinga od vanilije;


za 2. kremu: četiri žutanjka, četiri žlice šećera, 350 ml mlijeka, jedan prašak pudinga od vanilije, osam žlica kokosa, 100 ml mlijeka, 250 ml slatkog vrhnja;


za dekoraciju: grubo ribana čokolada.


Postupak:


Za početak pomješajte osam žlica kokosa i 100 ml mlijeka iz sastojaka za drugu kremu i ostavite sa strane.


Pećnicu zagrijte na 180°C, a pravokutni kalup odvojivih rubova po dnu obucite u masni papir.


Za koru istucite bjelanjke i malo soli. Postupno dodajte šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg. Sad oprezno špatulom umiješajte kokos i brašno pa dobivenu smjesu premažite po dnu kalupa i pecite na 180°C oko 15 minuta.


Za prvu kremu zakuhajte maline i 200 ml vode. Prašak za puding umutite s preostalih 100 ml vode pa dodajte malinama i skuhajte gustu kremu. Odmah je premažite preko pečene kore i sve skupa ohladite.


Za drugu kremu dobro umutite žutanjke, šećer, prašak za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte mu smjesu od žutanjaka i pudinga i skuhajte kremu. Premjestite je u zdjelicu, pokrijte prozirnom folijom i potpuno ohladite.


Istucite slatko vrhnje u mekši šlag. Mikserom dobro pomiješajte ohlađenu kremu od vanilije i namočeni kokos. Sad u to lagano, špatulom dodajte polovicu šlaga i oprezno sjedinite. Rasporedite dobivenu kremu po sloju malina i zagladite. 


Po vrhu još premažite ostatak šlaga i pospite grubo ribanom čokoladom.


Kolač ostavite u frižideru preko noći. Sutradan ga narežite po volji i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

29 min

Il Safari della morte a Sarajevo

Sarajevo - ilustracija

prije

32 min

Večer pobjeda i fotografija: Promocija fotomonografije "Dvostruka kruna"

Iz fotomonografije "Dvostruka kruna"

prije

43 min

Nakon incidenata na nedjeljnom prosvjedu policija uhitila pet osoba

Policija

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici