Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga Pomak traži promjenu zakonskih odredbi za zaštitu zviždača

09.02.2022.

13:28

Autor: Neva Funčić

Jer zviždati treba

Jer zviždati treba

Foto: Boris Šćitar / Pixsell

Adrijana Cvrtila, zviždačica iz kutinske tvrtke Eko Moslavina dobila je otkaz i osnovala udrugu zviždača. Udruga Pomak pozvala je saborske zastupnike da promijene zakonske odredbe za zaštitu zviždača.

Došlo je vrijeme da se stvarno mora promijeniti položaj zviždača u Hrvatskoj, rekla je Adrijana Cvrtila u programu Radio Rijeke. 


Novoosnovana Udruga 'Pomak - za promicanje dobrog upravljanja i rada' ima sjedište u Kutini, a uz Cvrtilu su osnivači Viktor Šimunić i Josip Vitez. Udruzi se pridružila i Maja Đerek, aktualna zviždačica iz tvrtke Državne nekretnine. Cilj je udruge da preuzme pravne troškove zviždača tijekom dugotrajnih sudskih postupaka, kao i da im pruži pravnu, psihološku i svaku drugu moguću pomoć.


Ovog su tjedna pozvali i saborske zastupnike da se založe za promjenu zakonskih odredbi za zaštitu zviždača. Predložili su amandmane uoči drugog čitanja izmjena Zakona o prijaviteljima nepravilnosti. 

Isplati li se biti pošten? Ja vjerujem u to i sve bih ponovila, a da pitate moje kolege zviždače dobili biste isti odgovor.

Adrijana Cvrtila

Cvrtila kaže da bi propisi trebali dozvoliti da se nepravilnosti prijavljuju ili unutar tvrtke ili pučkom pravobranitelju, po izboru prijavitelja. Također, traže da se ukine odredba o imovinskom cenzusu za pružanje pravne pomoći i zastupanja tijekom dugotrajnih postupaka. Konstruktivno bi bilo i da se zabrani otkaz zviždačima, kaže Cvrtila koja je i sama ostala bez posla.


Poslušajte razgovor:

Ima li zviždanje smisla? Uvijek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.